„Steki” z kalafiora z sosem z boczniaków

„Steki” z kalafiora z sosem z boczniaków

Zdjęcie - „Steki” z kalafiora z sosem z boczniaków - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - „Steki” z kalafiora z sosem z boczniaków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Uwielbiam pieczone warzywa. Od marchewki po seler, wszystko co wychodzi z piekarnika jest lepsze. Nie inaczej sprawa ma się z kalafiorem. Upieczony jest wprost re-we-la-cyjny!

Zdjęcie - „Steki” z kalafiora z sosem z boczniaków - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - „Steki” z kalafiora z sosem z boczniaków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Osobiście, bardzo lubię skropić kalafior oliwą aromatyzowaną czosnkiem, tak przyprawiony staje się moim ulubionym warzywem na świecie! :) Dla koloru natomiast, dodałam kurkumę i taką oliwno-kurkumową pastą posmarowałam każdy kawałek warzywa, przed pieczeniem.

Zdjęcie - „Steki” z kalafiora z sosem z boczniaków - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - „Steki” z kalafiora z sosem z boczniaków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - „Steki” z kalafiora z sosem z boczniaków - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - „Steki” z kalafiora z sosem z boczniaków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wiem, że określenie „stek z kalafiora” wielu mięsożercom wyda się mocno naciągane, chodzi jednak o sposób podania- wykrojenie z główki kalafiora grubych na ok. 2 cm plastrów i podanie na talerz takich właśnie wegekotletów :)

Zdjęcie - „Steki” z kalafiora z sosem z boczniaków - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - „Steki” z kalafiora z sosem z boczniaków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli do ugotowania grzybowego sosu użyjcie śmietanki roślinnej, zamiast tej klasycznej, przygotujecie idealny wegański obiad!

Zdjęcie - „Steki” z kalafiora z sosem z boczniaków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Kalafior obierz z liści, obierz, pokrój na plastry o grubości ok.2 cm (najładniejsze "steki" wykroisz ze środka kalafiora, boczne, mniejsze kawałki upiecz po prostu w formie mniejszych porcji).

Kurkumę zmieszaj z oliwą, posmaruj tą mieszanką (najłatwiej zrobić to pędzelkiem) kalafiora, z obu stron. Dopraw solą i pieprzem. Ułóż kawałki kalafiora na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, piecz ok. 30 minut- w zależności od grubości plastrów, warzywo musi być miękkie. Mniej więcej w połowie czasu pieczenia, delikatnie przełóż kawałki kalafiora na drugą stronę.

Boczniaki pokrój w cienkie (ok.1 cm) paski.

Na patelni rozgrzej olej, zeszklij na nim drobno posiekaną cebulę, dopraw kolendrą.

Dodaj grzyby i smaż, aż się zarumienią (na większym ogniu). Dopraw sosem sojowym, pieprze, zalej śmietanką. Gotuj, aż sos lekko zgęstnieje, dopraw do smaku.

Upieczony kalafior podawaj na ciepło, z sosem grzybowym, posypany świeżą natką pietruszki.

Kategorie przepisów