Stek z tuńczyka

Większość z nas zna tuńczyka w postaci strzępków z puszki. W sklepach w Polsce widywałam czasem filety z tuńczyka, ale jakoś nigdy nie starczyło mi odwagi, żeby go kupić - ryby w naszych sklepach bywają często nie pierwszej świeżości. Kiedy więc zobaczyłam steki z tuńczyka w sklepie hiszpańskim, postanowiłam wypróbować poniższy przepis.

Składniki:

4 steki z tuńczyka

szklanka oliwy

sok z 2 cytryn

sól, pieprz, łyżka suszonego oregano

cytryna do podania

Oliwę, sok z cytryny i przyprawy dobrze wymieszaj i polej steki. Zostaw je w marynacie na około godzinę. Po tym czasie upiecz tuńczyka w 180 stopniach przez około 20-25 minut, lub usmaż na patelni grillowej. Podawaj z cytryną.

Zdjęcie - Stek z  tuńczyka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

2

Suflet z łososia

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

1

dorsz z chilli

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia

2

tołpyga z porami i pomarańczow…

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia

1

dorada z porami

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia

4

pstrąg tęczowy z czosnkiem, ko…

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia

4

pieczony pstrąg w glazurze z m…

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia