Stek jagnięcy po kajuńsku


Mieszanka przypraw Cajun jest często stosowana w kuchni amerykańskiej. Można ją pewnie kupić i u nas, ale dużo lepiej zrobić ją samemu. W przepisie na stek jagnięcy po kajuńsku składa się z chili, słodkiej papryki, kuminu, soli i czosnku. Taka mieszanka nadaje się do nacierania mięsa, oprócz jagnięciny może być to np. kurczak. Nadaje ona kolor, a przede wszystkim pikantny smak i sprawia, że danie jest bardzo aromatyczne. Stek według tego przepisu będzie inny niż wszystkie.
Stek jagnięcy
po kajuńsku
- 2 steki z udźca jagnięcego
- sok z 1/2 cytryny
- 1 1/2 łyżeczki chili w proszku
- 1 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżka oleju
- marynowane papryczki jalapeño do podania
1) Steki posmarować sokiem z cytryny,
wymieszać przyprawy i posypać nimi mięso.
2) Odstawić na 2-3 godziny.
3) Posmarować olejem i smażyć po 3-4 minuty z każdej strony.
4) Podawać np. z marynowanymi ostrymi papryczkami i sałatą.
Przepis stąd.
Czas przygotowania: 15 minut + marynowanie
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 340 kcal