Staropolski żur z białą kiełbasą i wędzonym boczkiem oraz jajkami przepiórczymi na twardo

Zamieszczamy cykl naszych przepisów wielkanocnych, które będą publikowane w e-booku wielkanocnym serwisu zpierwszegotloczenia.pl.

Świąteczny obiad nie może się obyć bez żurku, ale żeby ten klasyczny przepis, który jest filarem Świąt, odpowiednio unowocześnić, zamieniamy jajka kurze na jajka przepiórcze. Niby drobna zmiana, ale przepiórcze jajka nadadzą zupie ciekawy wygląd, który uzupełnimy listkami świeżego majeranku.

Zdjęcie - Staropolski żur z białą kiełbasą i wędzonym boczkiem oraz jajkami  przepiórczymi na twardo - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki:
(przepis na 4 osoby, czasochłonność: 160 minut)

2 marchewki
½ selera
1 pietruszka
1 por
3 cebule
20 dag białej kiełbasy
20 dag wędzonego boczku
½ litra zakwasu na żur
2 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem
8 jajek przepiórczych
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
garść listków świeżego majeranku
sól, pieprz

Przygotowanie:
Obrać selera, marchewkę i pietruszkę, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Jedną cebulę obrać i opalić nad palnikiem. Usunąć zieloną część pora, białą część umyć i osuszyć. Warzywa włożyć do garnka, dodać opaloną cebulę, liście laurowe i ziele angielskie, a następnie zalać 2 litrami wody i gotować na wolnym ogniu 2 godziny. Po tym czasie wywar odcedzić i doprawić solą i pieprzem. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, a następnie przesmażyć na 1 łyżce oleju z czosnkiem. Oczyścić cebulę, pokroić w kostkę i podsmażyć na reszcie oleju czosnkowym aż do zeszklenia. Podsmażony boczek, kiełbasę oraz cebulę dodać do bulionu warzywnego, dodać zakwas na żur i gotować ok 30 minut. Ugotować jajka przepiórcze w osolonej wodzie przez 4 minuty od momentu zagotowania wody. Przelać zimną wodą, aby szybko je ostudzić. Obrać jajka ugotowane na twardo i przekroić na połówki lub ćwiartki. Zupę udekorować przepiórczymi jajkami na twardo oraz listkami świeżego majeranku.

Zdjęcie - Staropolski żur z białą kiełbasą i wędzonym boczkiem oraz jajkami  przepiórczymi na twardo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Polędwiczki wieprzowe w pistac…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

5

Gulasz z fasolki szparagowej z…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

5

Gyros z karkówki i przepis na…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Spaghetti z ostrym sosem i jar…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

1

Pieczona kukurydza w boczku z…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

1

Domowy pasztet wieprzowo-cielę…

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Przepisy z tych kategorii

3

Zapiekanka z bakłażana z szyn…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

2

Cukinia faszerowana mięsem i k…

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

4

Stromboli

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

1

Kotlety wieprzowe w cydrze z k…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

4

Papryka faszerowana mięsem mie…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

1

Kiełbasa po kawaleryjsku

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją