Staropolski żur z białą kiełbasą i wędzonym boczkiem oraz jajkami przepiórczymi na twardo

Zamieszczamy cykl naszych przepisów wielkanocnych, które będą publikowane w e-booku wielkanocnym serwisu zpierwszegotloczenia.pl.

Świąteczny obiad nie może się obyć bez żurku, ale żeby ten klasyczny przepis, który jest filarem Świąt, odpowiednio unowocześnić, zamieniamy jajka kurze na jajka przepiórcze. Niby drobna zmiana, ale przepiórcze jajka nadadzą zupie ciekawy wygląd, który uzupełnimy listkami świeżego majeranku.

Zdjęcie - Staropolski żur z białą kiełbasą i wędzonym boczkiem oraz jajkami  przepiórczymi na twardo - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki:
(przepis na 4 osoby, czasochłonność: 160 minut)

2 marchewki
½ selera
1 pietruszka
1 por
3 cebule
20 dag białej kiełbasy
20 dag wędzonego boczku
½ litra zakwasu na żur
2 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem
8 jajek przepiórczych
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
garść listków świeżego majeranku
sól, pieprz

Przygotowanie:
Obrać selera, marchewkę i pietruszkę, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Jedną cebulę obrać i opalić nad palnikiem. Usunąć zieloną część pora, białą część umyć i osuszyć. Warzywa włożyć do garnka, dodać opaloną cebulę, liście laurowe i ziele angielskie, a następnie zalać 2 litrami wody i gotować na wolnym ogniu 2 godziny. Po tym czasie wywar odcedzić i doprawić solą i pieprzem. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, a następnie przesmażyć na 1 łyżce oleju z czosnkiem. Oczyścić cebulę, pokroić w kostkę i podsmażyć na reszcie oleju czosnkowym aż do zeszklenia. Podsmażony boczek, kiełbasę oraz cebulę dodać do bulionu warzywnego, dodać zakwas na żur i gotować ok 30 minut. Ugotować jajka przepiórcze w osolonej wodzie przez 4 minuty od momentu zagotowania wody. Przelać zimną wodą, aby szybko je ostudzić. Obrać jajka ugotowane na twardo i przekroić na połówki lub ćwiartki. Zupę udekorować przepiórczymi jajkami na twardo oraz listkami świeżego majeranku.

Zdjęcie - Staropolski żur z białą kiełbasą i wędzonym boczkiem oraz jajkami  przepiórczymi na twardo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Dynia i ser

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Zupa z pieczonej dyni hokkaido

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Jak topinambur zmienił się w p…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Prosta, domowa zupa grzybowa

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie

Zupa dyniowa z makaronem ryżow…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Zupa pikantno-kwaśna

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Przepisy z tych kategorii

Krem z selera z karmelizowanym…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Carbonara

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Hiszpańska grzanka

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

1

Karkówka pieczona

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

2

Jajko zapiekane w bułce

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Spaghetti pełnoziarniste z pes…

aronia aronia
Wiem co jem