Staropolski żur z białą kiełbasą i wędzonym boczkiem oraz jajkami przepiórczymi na twardo

Zamieszczamy cykl naszych przepisów wielkanocnych, które będą publikowane w e-booku wielkanocnym serwisu zpierwszegotloczenia.pl.

Świąteczny obiad nie może się obyć bez żurku, ale żeby ten klasyczny przepis, który jest filarem Świąt, odpowiednio unowocześnić, zamieniamy jajka kurze na jajka przepiórcze. Niby drobna zmiana, ale przepiórcze jajka nadadzą zupie ciekawy wygląd, który uzupełnimy listkami świeżego majeranku.

Zdjęcie - Staropolski żur z białą kiełbasą i wędzonym boczkiem oraz jajkami  przepiórczymi na twardo - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki:
(przepis na 4 osoby, czasochłonność: 160 minut)

2 marchewki
½ selera
1 pietruszka
1 por
3 cebule
20 dag białej kiełbasy
20 dag wędzonego boczku
½ litra zakwasu na żur
2 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem
8 jajek przepiórczych
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
garść listków świeżego majeranku
sól, pieprz

Przygotowanie:
Obrać selera, marchewkę i pietruszkę, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Jedną cebulę obrać i opalić nad palnikiem. Usunąć zieloną część pora, białą część umyć i osuszyć. Warzywa włożyć do garnka, dodać opaloną cebulę, liście laurowe i ziele angielskie, a następnie zalać 2 litrami wody i gotować na wolnym ogniu 2 godziny. Po tym czasie wywar odcedzić i doprawić solą i pieprzem. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, a następnie przesmażyć na 1 łyżce oleju z czosnkiem. Oczyścić cebulę, pokroić w kostkę i podsmażyć na reszcie oleju czosnkowym aż do zeszklenia. Podsmażony boczek, kiełbasę oraz cebulę dodać do bulionu warzywnego, dodać zakwas na żur i gotować ok 30 minut. Ugotować jajka przepiórcze w osolonej wodzie przez 4 minuty od momentu zagotowania wody. Przelać zimną wodą, aby szybko je ostudzić. Obrać jajka ugotowane na twardo i przekroić na połówki lub ćwiartki. Zupę udekorować przepiórczymi jajkami na twardo oraz listkami świeżego majeranku.

Zdjęcie - Staropolski żur z białą kiełbasą i wędzonym boczkiem oraz jajkami  przepiórczymi na twardo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Piersi kaczki w sosie pomarańczowym z jarmużem

Piersi kaczki w sosie pomarańc…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Polędwiczki wieprzowe w sosie jabłkowym babci Ani
1

Polędwiczki wieprzowe w sosie…

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami
2

Kaczka pieczona z jabłkami i p…

Dzi Dzi
karmelowy

Zalewajka z grzybami na pieczonych kościach i owsianym żurze. Regionalne smaki

Zalewajka z grzybami na pieczo…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Kurczak faszerowany rukolą na sosie pomidorowym

Kurczak faszerowany rukolą na…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Polędwiczki w sosie śmietanowo-musztardowym dla NieAlergika
3

Polędwiczki w sosie śmietanowo…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Przepisy z tych kategorii

Ciasteczka z bezą

Ciasteczka z bezą

Doprawione Fantazją Doprawione Fantazją
Doprawione Fantazją

Pączki z czekoladą i orzechami

Pączki z czekoladą i orzechami

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Eklery z kremem kawowym
1

Eklery z kremem kawowym

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Ptysie z pianką
1

Ptysie z pianką

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Śniadanie do łóżka #209: Pełnoziarniste gofry z jajkiem, fetą i szpinakiem

Śniadanie do łóżka #209: Pełno…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Faworki (chrust)

Faworki (chrust)

ankawell ankawell
ŻYCIE OD KUCHNI