Staropolska nalewka na zielonych orzechach

Staropolska nalewka na zielonych orzechach
Zdjęcie - Staropolska nalewka na zielonych orzechach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 15
  • Czas przygotowania: 5minuty
  • Czas gotowania: 10minuty

Wokół nalewki z młodych, zielonych orzechów krążą legendy ale wszyscy chyba słyszeli o jej leczniczych właściwościach, zwłaszcza w przypadku dolegliwości żołądkowych. Nalewka jest faktycznie skuteczna, potwierdza to nie jedna osoba a jeśli uda się, żeby poleżakowała około 3 lat wtedy jest też doskonałym trunkiem. Czas kiedy można zbierać orzechy na tę nalewkę powoli zbliża się ku końcowi więc śpieszcie się  jeśli chcecie nastawić ją jeszcze w tym roku.

Źródło

Składniki Instrukcje

Do szklanej butli lub słoja  wlać spirytus i połowę z porcji wody. Czyste, umyte i wysuszone orzechy zielone pokroić na cztery cząstki i dołożyć  do naczynia. Dodać migdały, cynamon i goździki. Zakorkować i odstawić na około dwa tygodnie do ciemnej, chłodnej piwniczki. Przygotować syrop z cukru i reszty wody. Przesączoną przez  gazę  nalewkę wlać do niezupełnie wystudzonego syropu, zamieszać po czy przelać do butelek i zakorkować. Spożywać przy dolegliwościach żołądkowych (i nie tylko) po kilku latach.

Na zdrowie:)

Zdjęcie - Staropolska nalewka na zielonych orzechach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów