Spód do mazurka
            Zbliża się Wielkanoc, więc trzeba pomyśleć o jakimś cieście. Nie każdy lubi „bawić się” w drożdżowe lub piaskowe baby, dlatego proponuję dziś wyśmienity kruchy spód do mazurka. Wystarczy, że dodacie swoje ulubione dodatki na wierzch (np. masę kajmakową, czekoladę, konfiturę, krem mascarpone, suszone owoce, migdały i wiele innych) i ciasto gotowe. Niebawem na blogu przepis na mazurek marcepanowy z bakaliami.

- 220g mąki pszennej
 - 120g masła (pokrojone w kostkę)
 - 50g cukru
 - szczypta soli
 - 1 żółtko
 - 4 łyżki śmietanki
 
Mąkę, cukier, sól i zimne masło rozcieram palcami lub w robocie kuchennym aż powstanie drobna kruszonka. Dodaję żółtko i śmietanę, zagniatam ciasto. Jednolitą kulkę zawijam w folię i odkładam na pół godziny do lodówki.
Piekarnik nagrzewam do 190oC.
Ciasto rozwałkowuję, formę wykładam papierem do pieczenia (to ułatwi wyjęcie ciasta) i układam ciasto w formie. Nakłuwam widelcem, obciążam fasolą i wstawiam do piekarnika na 30 minut (po 15 minutach zdejmuję fasolę i dopiekam jeszcze kolejne 15 minut).
Spód studzę i układam dowolne dodatki.
            

