Spaghetti z żurawinowym sosem bolońskim

Spaghetti z żurawinowym sosem  bolońskim

Po tak długiej  przymusowej przerwie, warto podać przepis na coś wyjątkowego. A to danie bez wątpienia takie jest, chociaż z tradycyjnym sosem bolońskim niewiele ma wspólnego, chyba tylko mięso mielone:) Żurawinowy sos boloński długo gotowany na małym ogniu, staje się ciemny, słodkawy i aromatyczny. Jest mniej pracochłonny od tego z dodatkiem warzyw i najlepiej smakuje na drugi dzień po przyrządzeniu.

Na koniec dodam jeszcze, że użyłam do tego dania delikatnego i aromatycznego ketchupu marki Develey opartego na oryginalnej recepturze McDonald`s i choć znalazłam już  kiedyś swój ulubiony ketchup ten też mogę szczerze polecić.

Zdjęcie - Spaghetti z żurawinowym sosem  bolońskim  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Spaghetti z żurawinowym sosem bolońskim*

Składniki:

  • 50 dag spaghetti
  • 40 - 50 dag mielonej wołowiny
  • 100g suszonych żurawin
  • cebula
  • 1-2 zabki czosnku
  • 6 łyżek keczupu
  • 100 ml bulionu wołowego
  • łyżka oleju
  • gałązka tymianku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

 

Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Rozgrzać na patelni olej i obsmażyć wołowinę. Dodać posiekaną cebulę i czosnek, smażyć jeszcze kilka minut. Następnie dodać listki tymianku, wlać gorący bulion i keczup. Przykryć i gotować na małym ogniu. Po kilkunastu minutach dołożyć żurawiny i na malutkim ogniu gotować najlepiej ok. 1,5 godziny. Następnie doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ugotowane (al dente-oczywiście!) spaghetti odcedzić i polać przygotowanym sosem.

Zdjęcie - Spaghetti z żurawinowym sosem  bolońskim  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego:)

*przepis pochodzi z "Poradnika domowego"

P.S.

Chciałabym serdecznie podziękować tym, którzy tu zaglądali, zostawiali komentarze, pisali e-maile, a przede wszystkim pamiętali o starej dobrej Andzi :-)

Kategorie przepisów