Spaghetti z zielonymi warzywami
Zaczął się marzec i na horyzoncie widać było już wiosnę. Bazie zaczęły w wazonie puszczać zielone listki i przygotowania do Wielkanocy za pasem, a zima nie odpuszcza. Jest ponoru, buro, a pani zima policzkuje wszystkich, którzy musieli wyjść z domów mokrym śniegiem. Za karę, że nie możemy doczekać się wiosny, ale właściwie to nic nowego.
Coraz częściej gotuję na zielono. I tak jest tym razem. Oprócz klasycznego pesto, to druga ulubiona przez nas zielona potrawa makaronowa. Świeże zioła to coś, co zawsze smakuje wyśmienicie. Danie jest smaczne, szybkie i proste do przygotowania. Nie sposób go nie polubić. Składniki (4 porcje)- 500g makaronu spaghetti
- 300g zielonej papryki
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 60ml oliwy
- Łyżka posiekanego świeżego oregano
- Pęczek bazylii
- ¼ szklanki startego parmezanu
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj w osolonym wrzątku.
- Na oliwie podsmaż posiekany czosnek.
- Następnie dodaj paprykę pokrojoną w paski i posiekany seler. Podsmaż kilka minut aż warzywa zaczną mięknąć.
- Dodaj 2 łyżki wody z gotowania makaronu i podduś minutę.
- Dopraw do smaku solą i obficie czarnym pieprzem.
- Dodaj posiekane oregano i bazylię.
- Do sosu wrzuć makaron i parmezan. Wymieszaj.
- Przed podaniem udekoruj listkami bazylii i parmezanem.
Smacznego!