Spaghetti z zielonymi warzywami

Spaghetti z zielonymi warzywami

Zaczął się marzec i na horyzoncie widać było już wiosnę. Bazie zaczęły w wazonie puszczać zielone listki i przygotowania do Wielkanocy za pasem, a zima nie odpuszcza. Jest ponoru, buro, a pani zima policzkuje wszystkich, którzy musieli wyjść z domów mokrym śniegiem. Za karę, że nie możemy doczekać się wiosny, ale właściwie to nic nowego.

Coraz częściej gotuję na zielono. I tak jest tym razem. Oprócz klasycznego pesto, to druga ulubiona przez nas zielona potrawa makaronowa. Świeże zioła to coś, co zawsze smakuje wyśmienicie. Danie jest smaczne, szybkie i proste do przygotowania. Nie sposób go nie polubić.

Zdjęcie - Spaghetti z zielonymi warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (4 porcje)

  • 500g makaronu spaghetti
  • 300g zielonej papryki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 60ml oliwy
  • Łyżka posiekanego świeżego oregano
  • Pęczek bazylii
  • ¼ szklanki startego parmezanu
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Makaron ugotuj w osolonym wrzątku.
  • Na oliwie podsmaż posiekany czosnek.
  • Następnie dodaj paprykę pokrojoną w paski i posiekany seler. Podsmaż kilka minut aż warzywa zaczną mięknąć.
  • Dodaj 2 łyżki wody z gotowania makaronu i podduś minutę.
  • Dopraw do smaku solą i obficie czarnym pieprzem.
  • Dodaj posiekane oregano i bazylię.
  • Do sosu wrzuć makaron i parmezan. Wymieszaj.
  • Przed podaniem udekoruj listkami bazylii i parmezanem.

Smacznego!

Zdjęcie - Spaghetti z zielonymi warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Spaghetti z zielonymi warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów