Spaghetti z zielonym groszkiem


„Spaghetti to potrawa, która gości na stołach całego świata. Nie wiadomo, dlaczego zrobiło taką zawrotną karierę, ale cieszy mnie, że trafiło również do nas i znacznie urozmaiciło polską kuchnię. Może wynika to z tego, że włoska kuchnia opiera się na prostych i zdrowych składnikach, a może z prostoty tego dania i tego, że jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Wystarczy przygotować sos w tym czasie gdy gotuje się makaron i obiad gotowy. Wariacji na temat przygotowania sosu jest mnóstwo. Bazą jednak jest sos pomidorowy, najlepiej ze świeżych pomidorów, odpowiednio przyprawiony. W mojej wersji jest to wędzony boczek, mielona wieprzowina , zielony groszek i oczywiście ser”.

Spaghetti z zielonym groszkiem
Składniki dla 4 osób:
400g makaronu spaghetti 250g mielonego mięsa wieprzowego 150g wędzonego boczku 1 cebula 1 szklanka gęstego sosu pomidorowego 1 szklanka ugotowanego zielonego groszku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 4 łyżki startego parmezanu 4 łyżki oliwy sól, pieprz
Obierz cebulę i posiekaj. Pokrój boczek w drobną kostkę. Rozgrzej oliwę na patelni. Wrzuć cebulę i boczek. Smaż na małym ogniu dopóki cebula nie stanie się szklista. Dodaj mielone mięso i podsmaż chwilę mieszając. Dopraw solą i pieprzem. Wlej sos pomidorowy i duś całość 15 minut. Dodaj groszek i podgrzewaj jeszcze 5 minut.
Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie. Odsącz i przełóż na talerze. Polej przygotowanym sosem . posyp natką pietruszki i startym parmezanem.