Spaghetti z rukolą

Bardzo smaczne, łatwe i szybkie danie :)
Przepis znalazłam na blogu Grumków. Użyłam kolorowego makaronu, dałam mniej soku z cytryny, a oliwki (za którymi nie przepadam) zastąpiłam suszonymi pomidorami. Rukolę wysiałam samodzielnie jakiś czas temu i teraz pora zbierać plon :) Niestety, przy nakładaniu porcji na talerze, większość zielska schowała się na spód, dlatego na zdjęciu prawie jej nie widać. Wierzcie na słowo – ta rukola tam jest! :P

SPAGHETTI Z RUKOLĄ
(dla 4 osób)
400g makaronu spaghetti,
pęczek rukoli,
6 kawałków suszonych pomidorów marynowanych w oliwie,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki skórki startej z cytryny,
2 łyżki soku z cytryny,
2 łyżki oliwy,
2 czerwone papryczki chili,
pół szklanki startego parmezanu,
sól i pieprz
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Na rozgrzanej oliwie krótko podsmażyć posiekany czosnek i drobno pokrojone suszone pomidory. Dodać posiekane papryczki chili (bez nasion), skórkę i sok z cytryny i smażyć jeszcze minutę. Liście rukoli umyć i pokroić. Makaron wymieszać z sosem, rukolą i parmezanem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przepis znalazłam na blogu Grumków. Użyłam kolorowego makaronu, dałam mniej soku z cytryny, a oliwki (za którymi nie przepadam) zastąpiłam suszonymi pomidorami. Rukolę wysiałam samodzielnie jakiś czas temu i teraz pora zbierać plon :) Niestety, przy nakładaniu porcji na talerze, większość zielska schowała się na spód, dlatego na zdjęciu prawie jej nie widać. Wierzcie na słowo – ta rukola tam jest! :P

SPAGHETTI Z RUKOLĄ
(dla 4 osób)
400g makaronu spaghetti,
pęczek rukoli,
6 kawałków suszonych pomidorów marynowanych w oliwie,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki skórki startej z cytryny,
2 łyżki soku z cytryny,
2 łyżki oliwy,
2 czerwone papryczki chili,
pół szklanki startego parmezanu,
sól i pieprz
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Na rozgrzanej oliwie krótko podsmażyć posiekany czosnek i drobno pokrojone suszone pomidory. Dodać posiekane papryczki chili (bez nasion), skórkę i sok z cytryny i smażyć jeszcze minutę. Liście rukoli umyć i pokroić. Makaron wymieszać z sosem, rukolą i parmezanem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
