Spaghetti z pulpecikami z kaszy jaglanej w sosie pomidorowo-paprykowym


Znów kasza jaglana – nuda?
O nie nie nie!
Kasza jaglana wcale nie jest nudna, bo można ją przygotować na miliony sposobów!
Na blogu są już ciasta, zapiekanki, kotlety i różne inne, fantastyczne przysmaki z kaszy jaglanej.
Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne klopsiki/pulpeciki z kaszy jaglanej zapiekane z sosie pomidorowo-paprykowym.
Ja podałam je z makaronem spaghetti, Wy śmiało możecie zrobić to z ryżem albo ulubioną sałatką.
Niesamowicie smaczne, a zarazem lekkie i dietetyczne.
Śmiało mogą pozwolić sobie na nie osoby liczące kalorie!
Pamiętajcie – kasza jaglana jest niezwykle zdrowa i fajnie wprowadzić ją na stałe do swojego menu!
Koniecznie wypróbujcie!
SKŁADNIKI:
( dla 2 osób )
PULPECIKI:
* kasza jaglana – 0,5 szkl
* cebula – 1 szt
* marchew – 1 szt
* mąka z ciecierzycy – 3 łyżki
* czosnek – 2 ząbki
SOS:
* passata pomidorowa – 250 g
* pomidor – 1 szt
* czerwona papryka – 1 szt
* cebula – 1 szt
* czosnek – 2 ząbki
* sól, pieprz, papryka słodka, chili, cukier – do smaku
DODATKOWO:
* makaron spaghetti
* olej do smażenia oraz świeża zielenina
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
SOS:
Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, przesmażamy, wrzucamy pokrojonego w kostkę pomidora praz paprykę.
Zalewamy passatą pomidorową i na wolnym ogniu gotujemy aż warzywa się rozpadną.
Doprawiamy do smaku solą , pieprzem , papryką oraz chili i szczyptą cukru.
PULPECIKI:
Dokładnie wypłukaną kaszę jaglaną gotujemy w 1 szklance lekko osolonej wody, studzimy.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek – przesmażamy, a następnie wrzucamy startą na dużych oczkach marchew.
Przesmażone warzywa wrzucamy do ugotowanej kaszy, dodajemy mąkę z ciecierzycy oraz odrobinę soli i pieprzu.
Wyrabiamy formując niewielkie klopsiki, wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy przygotowanym sosem.
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 35 minut.
Podajemy gorące z ugotowanym makaronem i posiekaną zieleniną.
Smacznego!