Spaghetti z pulpecikami z kaszy jaglanej w sosie pomidorowo-paprykowym

Spaghetti z pulpecikami z kaszy jaglanej w sosie pomidorowo-paprykowym
Zdjęcie - SPAGHETTI Z PULPECIKAMI Z KASZY JAGLANEJ W SOSIE POMIDOROWO-PAPRYKOWYM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Znów kasza jaglana – nuda?

O nie nie nie!

Kasza jaglana wcale nie jest nudna, bo można ją przygotować na miliony sposobów!

Na blogu są już ciasta, zapiekanki, kotlety i różne inne, fantastyczne przysmaki z kaszy jaglanej.

Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne klopsiki/pulpeciki z kaszy jaglanej zapiekane z sosie pomidorowo-paprykowym.

Ja podałam je z makaronem spaghetti, Wy śmiało możecie zrobić to z ryżem albo ulubioną sałatką.

Niesamowicie smaczne, a zarazem lekkie i dietetyczne.

Śmiało mogą pozwolić sobie na nie osoby liczące kalorie!

Zdjęcie - SPAGHETTI Z PULPECIKAMI Z KASZY JAGLANEJ W SOSIE POMIDOROWO-PAPRYKOWYM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pamiętajcie – kasza jaglana jest niezwykle zdrowa i fajnie wprowadzić ją na stałe do swojego menu!

Koniecznie wypróbujcie!

  Zdjęcie - SPAGHETTI Z PULPECIKAMI Z KASZY JAGLANEJ W SOSIE POMIDOROWO-PAPRYKOWYM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

( dla 2 osób )

PULPECIKI:

* kasza jaglana – 0,5 szkl
* cebula – 1 szt
* marchew – 1 szt
* mąka z ciecierzycy – 3 łyżki
* czosnek – 2 ząbki

SOS:

* passata pomidorowa – 250 g
* pomidor – 1 szt
* czerwona papryka – 1 szt
* cebula – 1 szt
* czosnek – 2 ząbki
* sól, pieprz, papryka słodka, chili, cukier – do smaku

DODATKOWO:

* makaron spaghetti
* olej do smażenia oraz świeża zielenina

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

SOS:

Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, przesmażamy, wrzucamy pokrojonego w kostkę pomidora praz paprykę.

Zalewamy passatą pomidorową i na wolnym ogniu gotujemy aż warzywa się rozpadną.

Doprawiamy do smaku solą , pieprzem , papryką oraz chili i szczyptą cukru.

PULPECIKI:

Dokładnie wypłukaną kaszę jaglaną gotujemy w 1 szklance lekko osolonej wody, studzimy.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek – przesmażamy, a następnie wrzucamy startą na dużych oczkach marchew.

Przesmażone warzywa wrzucamy do ugotowanej kaszy, dodajemy mąkę z ciecierzycy oraz odrobinę soli i pieprzu.

Wyrabiamy formując niewielkie klopsiki, wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy przygotowanym sosem.

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 35 minut.

Podajemy gorące z ugotowanym makaronem i posiekaną zieleniną.

Smacznego!

Zdjęcie - SPAGHETTI Z PULPECIKAMI Z KASZY JAGLANEJ W SOSIE POMIDOROWO-PAPRYKOWYM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów