Spaghetti z pesto z cukinii i suszonymi pomidorami

Przypominam, że dziś ostatni dzień akcji ”W wiśniowym sadzie” :) Wczoraj z tej okazji podałam przepis na mocno czekoladowe muffinki z wiśniami, a dziś - już z zupełnie innej beczki – zapraszam na pyszny makaron z cukiniowym pesto. Nie ma ono zbyt wiele wspólnego z tym klasycznym pesto, ale jest również bardzo smaczne i łatwo się je przyrządza.
Oryginalny przepis znalazłam w książeczce „Kuchnia Włoska” (dodatku do Poradnika Domowego), podała go tam Tessa Capponi-Borawska. Ja zamiast filetów anchois użyłam suszonych pomidorów, które – w przeciwieństwie do ryb – nie wywołują u mnie alergii ;) Zmniejszyłam również ilość cukinii, bo 1 kg na 4 czy 5 osób to za dużo.

SPAGHETTI Z PESTO Z CUKINII I SUSZONYMI POMIDORAMI
(dla 4 osób)
350g spaghetti,
600g cukinii,
3 ząbki czosnku,
mała ostra papryczka,
7-8 kawałków suszonych pomidorów w oliwie,
4 łyżki oliwy,
natka pietruszki,
świeża bazylia,
4 łyżki tartego sera pecorino (lub parmezanu),
sól i pieprz
Na oliwie podsmażyć posiekany czosnek i papryczkę chili (bez pestek). Dodać cukinię pokrojoną na cienkie plasterki. Zmniejszyć ogień i dusić na małym ogniu, aż zmięknie (ok. 15 min). Dodać po szczypcie posiekanej natki pietruszki i bazylii. Całość zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać pokrojone suszony pomidory i wymieszać.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i od razu wymieszać z sosem. Każdą porcję makaronu posypać serem, pietruszką i bazylią.
Oryginalny przepis znalazłam w książeczce „Kuchnia Włoska” (dodatku do Poradnika Domowego), podała go tam Tessa Capponi-Borawska. Ja zamiast filetów anchois użyłam suszonych pomidorów, które – w przeciwieństwie do ryb – nie wywołują u mnie alergii ;) Zmniejszyłam również ilość cukinii, bo 1 kg na 4 czy 5 osób to za dużo.

SPAGHETTI Z PESTO Z CUKINII I SUSZONYMI POMIDORAMI
(dla 4 osób)
350g spaghetti,
600g cukinii,
3 ząbki czosnku,
mała ostra papryczka,
7-8 kawałków suszonych pomidorów w oliwie,
4 łyżki oliwy,
natka pietruszki,
świeża bazylia,
4 łyżki tartego sera pecorino (lub parmezanu),
sól i pieprz
Na oliwie podsmażyć posiekany czosnek i papryczkę chili (bez pestek). Dodać cukinię pokrojoną na cienkie plasterki. Zmniejszyć ogień i dusić na małym ogniu, aż zmięknie (ok. 15 min). Dodać po szczypcie posiekanej natki pietruszki i bazylii. Całość zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać pokrojone suszony pomidory i wymieszać.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i od razu wymieszać z sosem. Każdą porcję makaronu posypać serem, pietruszką i bazylią.

