Spaghetti z łososiem w sosie musztardowym
            Uwielbiam makarony w każdej postaci, ale musi być spełniony podstawowy warunek: pyszny sos! Uważam, że doskonały sos jest najważniejszy, to on daje najwięcej smaku całemu daniu. Tak jest i w tym przypadku – sos gra ogromną rolę. Spróbujcie makaron z łososiem i kaparami w sosie musztardowym, nie pożałujecie!

- 200g spaghetti
 - 150g łososia wędzonego na ciepło
 - 2 łyżki kaparów
 - 200 ml śmietanki
 - 2 łyżki musztardy Dijon
 - 2 łyżki soku z cytryny
 - sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
 

Makaron gotuję al dente.
Łososia w całości podgrzewam w piekarniku lub na patelni, po czym rozdzielam widelcem na kawałki.
Śmietankę mieszam z musztardą i sokiem z cytryny, podgrzewam w rondelku, doprawiam solą i pieprzem.
Ugotowany makaron polewam sosem, mieszam. Dorzucam kapary i łososia.
Wykładam na talerz, przystrajam listkami bazylii, plastrem cytryny i świeżo zmielonym pieprzem.

