Spaghetti z kurczakiem w sosie śmietanowym
U mnie znowu duet kurczaka z suszonymi pomidorami ale tym razem w wersji z makaronem. Już sama nie wiem, która wersja bardziej mi smakuje. Ryż jest dodatkiem natomiast tutaj makaron jest wpakowany do dania więc stanowi integralną część tej potrawy doskonale łącząc się z pysznym, kremowym sosem z suszonych pomidorów. Pycha:) Przepis pochodzi z majowego numeru Soli i Pieprzu.
Składniki:
- 300 g filetów z kurczaka
- 6 suszonych pomidorów oleju
- 2 łyżeczki posiekanego rozmarynu (lub innych ziół)
- 2 łyżki oleju
- 150 ml bulionu z kury
- 1/4 łyżeczki musztardy
- 150 g gęstej kwaśnej śmietany
- 400 g makaronu spaghetti
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki startego parmezanu
Filety umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski. Pomidory osączyć i pokroić w paski. Wymieszać z rozmarynem i dusić około 3 minut na rozgrzanym oleju. Włożyć mięso i mieszając, smażyć aż się przyrumieni. Wlać bulion, dodać śmietanę, wymieszać. Gotować ok.10 minut na małym ogniu. Dodać śmietanę, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente. Odcedzić, a następnie wymieszać z mięsnym sosem. Rozłożyć na talerzach i posypać parmezanem.
Smacznego:)