Spaghetti z kremowym sosem ziołowym
W tym daniu pierwsze skrzypce grają zioła. Uwielbiam je za prostotę i niesamowite
aromaty.
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 20 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 250 g makaronu spaghetti
- 3 łyżki masła
- 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżeczka świeżej i posiekanej bazylii
- 1 łyżeczka świeżej i posiekanej mięty
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka posiekanego szczypioru
- 1 ½ szklanki śmietany kremówki
- ¼ szklanki startego parmezanu
- sól
- szczypta pieprzu cayenne
- szczypta gałki muszkatołowej
Sposób wykonania:
- makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu
- w garnku roztapiamy masło, dodajemy czosnek, śmietanę, sól, gałkę muszkatołową i pieprz cayeen
- całość gotujemy około 15 min. na wolnym ogniu ( sos powinien się nieco zredukować )
- następnie dodajemy parmezan i zioła, gotujemy jeszcze 5 min.
- sos mieszamy z makaronem i natychmiast podajemy
Inne propozycje:
Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowo-pietruszkowym