Spaghetti bolgonese
Spaghetti często gości na naszym stole bo bardzo je lubimy ,takie tradycyjne ...
przyrządza się różne sosy ale, najczęściej bolognese z dodatkami a makaron do niego powinien być al dente lekko twardawy ale nie surowy i gorący nie przelewamy go zimną wodą - tylko ląduje prosto na talerzach... polany sosem. Taki szybki obiad.
- makaron spaghetti 1 paczka
- mielone mięso wieprzowo -wołowe 0,5 kilograma
- sól 0,5 łyżeczki
- koncentrat pomidorowy 1 słoiczek mały
- ser żółty 15 dag
- 1 słoiczek koncentratu z cukinii
- 3 łyżki oregano suszonego
- 3 ząbki czosnku
Podsmażyć na oleju mięso z całymi koncentratami i przełożyć do rondla, podlać wodą posolić i popieprzyć. Dodać rozmiażdżone ząbki czosnku, oregano i dusić pod przykryciem. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu .Nałożyć na talerze makaron na środek polać sosem, posypać startym serem.
Czasem dodaję jeszcze trochę słodkiej papryki w proszku :-) na końcu gotowania.
Smacznego