Spagetti z czosnkiem niedźwiedzim i suszonymi pomidorami

Po raz chyba pierwszy, udało mi się kupić czosnek niedźwiedzi. Jest pyszny! A na dodatek ma mnóstwo zalet: ma silne działanie bakteriobójcze, obniża ciśnienie krwi, korzystnie działa na serce. O czosnku, jego zastosowaniu i cennych właściwościach możecie poczytać np w wikipedii, a u mnie dzisiaj super szybki pomysł na obiad. Liście mają wyrazisty smak i zapach czosnku, tak wiec danie mimo małej ilości składników jest bardzo aromatyczne. Szukajcie czosnku niedźwiedziego! Polecam!
Składniki ( 2 porcje):
200 g makaronu spaghetti
ok 30 g (10 liści) czosnku niedźwiedziego (lub więcej)
4 suszone pomidory z oleju
parmezan do posypania
3 -4 łyżki oliwy + do polania
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Ugotować makaron, al dente. Liście czosnku umyć, osuszyć, pokroić w paski. Pomidory odsączyć z oleju, pokroić w kostkę. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę (można użyć oleju z pomidorów), dodać pokrojone liście czosnku (zostawić trochę do przybrania) i pomidory, przemieszać, dorzucić odcedzony makaron, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać posypany wiórkami parmezanu, czosnkiem i polany oliwą. Smacznego!