Sos tatarski - najprostszy


Sos tatarski to sos zimny na bazie majonezu z drobno pokrojonymi dodatkami: ziołami i warzywami marynowanymi w occie. Jest wiele odmian sosu tatarskiego. Polecam sos w wersji minimalistycznej i szybkiej do przygotowania. Jest wyborny i gęsty. To świetny dodatek do wędlin, zimnych mięs, jaj na twardo, kanapek, ryb i grilla. Jest bardzo prosty do przygotowania, dlatego lepiej zrobić go w domu, niż kupować nie wiadowmo co.
Skladniki:

2 łyżki jogurtu greckiego lub gęstej śmietany
1 mała cebula, szalotka
3-4 korniszony
3-4 marynowane grzybki
1 łyżka kaparów
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy
pieprz, sól do smaku
szczypiorek
Wykonanie:
- wyjąć ogórki i grzybki z zalewy i osuszyć. Pokroić w drobniutką kosteczkę. Cebulę również pokroić w drobną kostkę, kapary i szczypiorek posiekać
- majonez połączyć z jogurtem, dodać przyprawy i wymieszać. Wmieszać pokrojone warzywa i odstawić do lodówki na kilka godzin, by smaki się przegryzły. W zakręconym słoiczku można przechowywać sos w lodówce do kilkunastu dni
