Sos pieczarkowo-tymiankowy
            Niezastąpiony dodatek w mojej kuchni do makaronów, pieczeni, pulpetów i różnego rodzaju zapiekanek. Aromat tymianku w tym sosie nadaje niepowtarzalnego smaku wielu potrawom. Jego intensywność zależy od ilości gałązek tymianku, które dodacie do sosu. Nie należy jednak przesadzać, żeby zachować smak grzybów.
 
Ilość porcji – 3
Czas wykonania – 30 min.
Stopień trudności – łatwy

Składniki:
- 300 g pieczarek, oczyszczonych i pokrojonych w plasterki
 - 1 szkl. bulionu warzywnego
 - 100 ml gęstej śmietany 18%
 - 1 ½ łyżki masła
 - 1 płaska łyżka mąki pszennej
 - 2-3 gałązki świeżego tymianku
 - pieprz
 - sól
 
Sposób wykonania:
- na patelni roztapiamy masło, wrzucamy pieczarki i podsmażamy od czasu do czasu mieszając, około 6-7 min.,
 - do pieczarek dolewamy bulion, dodajemy gałązki tymianku i dusimy pod przykryciem około 15 min.,
 - śmietanę łączymy z mąką, tak żeby nie było grudek,
 - wyjmujemy gałązki tymianku, wlewamy śmietanę z mąką i mieszamy energicznie do zagotowania,
 - doprawiamy pieprzem i solą.
 
Inne propozycje:
  Pikantny sos pomidorowo-paprykowy
  Domowe pesto z rukoli i parmezanu