Sos demi glace

Sos demi glace

Demi glace - bardzo aromatyczny sos kuchni francuskiej o głębokim kolorze, stosowany samodzielnie lub jako baza wyjściowa innych sosów pieczeniowych. Warto się pokusić o jego przygotowanie i przechowywać w postacie zamrożonych kostek, bardzo szybko wtedy wzbogacimy nasze danie o sos dzięki, któremu nasz posiłek będzie aż kipieć smakiem. Początkowa faza przygotowań, polegająca na pieczeniu kości może wywołać u Was chęć natychmiastowej ucieczki z domu, wszak zapach jest dość specyficzny i intensywny. Jednakże dalsze etapy będą już tylko wymagały podtrzymywania ognia i cierpliwości, aż wszystkie składniki oddadzą bulionowi swój smak. Warzywa i kości muszą się dobrze skarmelizować, nie należy ich więc zbyt często obracać. Zawartość garnka po ok 48 godzinach nabiera prawdziwej mocy i staje się naturalnym koncentratem mięsno-warzywnym.
Zdjęcie - Sos demi glace - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ok 800 ml Czas przygotowania: 48 h

2 kg szpikowych kości cielęcych
6 marchewek
2 korzenie pietruszki
1 mały seler lub 1/2 dużego
6 cebuli
4 łodygi selera naciowego
4 duże pomidory
500 ml czerwonego wytrawnego wina
3 gałązki świeżego rozmarynu
3 gałązki świeżego tymianku
sól, pieprz
6 dużych ząbków czosnku

Przygotowanie: 1. Kości myjemy, osuszamy, układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy ok 1,5 h w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni 2. Kiedy kości mocno się przyrumienią przekładamy do garnka 3. Na blaszkę wykładamy obrane i pokrojone w duże kawałki warzywa, oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy olejem i pieczemy ok 1.5 godziny 4. Następnie przekładamy warzywa do kości, zalewamy całość zimną wodą (na tyle żeby przykryć kości i warzywa) i zagotowujemy 5. Zbieramy szumowiny z powierzchni, skręcamy gaz i gotujemy na maleńkim ogniu ok 48 godzin, bulion ma jedynie mrugać 6. Po tym czasie odcedzamy bulion, dolewamy do niego wino, gałązki tymianku i rozmarynu, redukujemy o połowę, sos powinien zgęstnieć i mieć ciemną barwę 7. W lodówce przechowujemy do tygodnia, najlepiej jednak zamrozić sos w woreczkach na lód, można ich wtedy używać jako tzw "bulionetki domowej produkcji", jest to baza wyjściowa, sos możemy dowolnie aromatyzować

Zdjęcie - Sos demi glace - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sos demi glace - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zdjęcie - Sos demi glace - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów