Sos chrzanowy na zimno

Zdjęcie - Sos chrzanowy na zimno  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami     To moja kolejna propozycja do Kuchni Wielkanocnej . Sos chrzanowy jest u nas obowiązkowy - moja mama od zawsze przyrządza go na święta, i ja też nie wyobrażam sobie wielkanocnego stołu bez tego dodatku. Podajemy go do wędlin i jajek na twardo.

Zdjęcie - Sos chrzanowy na zimno  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki :

  • 2 łyżki chrzanu
  • 150 ml wody
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól , cukier

 

         W małym rondelku wymieszać chrzan z wodą, zagotować. Mąkę rozmieszać ze śmietaną, wlać do chrzanu, zagotować. Od tego momentu gotować jeszcze przez 10 minut. Doprawić solą i cukrem do smaku. Ostudzić i podawać.

         Z podanych proporcji wychodzi dość gęsty sos - oczywiście można go rozrzedzić wodą do odpowiadającej nam konsystencji.

 

 

Przepisy z tych kategorii

1

Sos barbecue

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Sos beurre blanc

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Sos holenderski i białe szpara…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Gołąbki z mięsem i kaszą pęcza…

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

3

Sos tysiąca wysp - idealny do…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

1

Dip szczypiorkowy

A_SE A_SE
Shabbyeat

Przepisy z tych kategorii

2

Zupa kremowa z białych szparag…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Stek z rostbefu z chimichurri

Tyna Tyna
In cooking we trust

1

Serduszka indycze z młoda marc…

Laura Laura
Cafe Babilon

Krem szparagowy z mascarpone…

aronia aronia
Wiem co jem

1

Kurczak ze szparagami wg. Pask…

napiecyku napiecyku
napiecyku

1

Spaghetti a'la Dominicana

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog