Sos chrzanowy na zimno

Zdjęcie - Sos chrzanowy na zimno  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami     To moja kolejna propozycja do Kuchni Wielkanocnej . Sos chrzanowy jest u nas obowiązkowy - moja mama od zawsze przyrządza go na święta, i ja też nie wyobrażam sobie wielkanocnego stołu bez tego dodatku. Podajemy go do wędlin i jajek na twardo.

Zdjęcie - Sos chrzanowy na zimno  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki :

  • 2 łyżki chrzanu
  • 150 ml wody
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól , cukier

 

         W małym rondelku wymieszać chrzan z wodą, zagotować. Mąkę rozmieszać ze śmietaną, wlać do chrzanu, zagotować. Od tego momentu gotować jeszcze przez 10 minut. Doprawić solą i cukrem do smaku. Ostudzić i podawać.

         Z podanych proporcji wychodzi dość gęsty sos - oczywiście można go rozrzedzić wodą do odpowiadającej nam konsystencji.

 

 

Przepisy z tych kategorii

1

Jajka faszerowane żółtym serem…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

3

Domowe sosy do mięs: majonez,…

Dorota Dorota
SuperStyler

Jajka faszerowane. Na Wielkano…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

2

Jajka faszerowane i panierowan…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

1

Bazyliowe jajka

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Jajka faszerowane curry

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Przepisy z tych kategorii

Jajka faszerowane z rzeżuchą

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

3

Jajka faszerowane tatarem z wę…

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Biała kiełbasa z jajkami

A_SE A_SE
Shabbyeat

8

Rolada z szynki z serem i korn…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

3

Jajka bazyliowe

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Jajka w żółtym sosie chrzanow…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity