Sos chrzanowy na zimno

Zdjęcie - Sos chrzanowy na zimno  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami     To moja kolejna propozycja do Kuchni Wielkanocnej . Sos chrzanowy jest u nas obowiązkowy - moja mama od zawsze przyrządza go na święta, i ja też nie wyobrażam sobie wielkanocnego stołu bez tego dodatku. Podajemy go do wędlin i jajek na twardo.

Zdjęcie - Sos chrzanowy na zimno  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki :

  • 2 łyżki chrzanu
  • 150 ml wody
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól , cukier

 

         W małym rondelku wymieszać chrzan z wodą, zagotować. Mąkę rozmieszać ze śmietaną, wlać do chrzanu, zagotować. Od tego momentu gotować jeszcze przez 10 minut. Doprawić solą i cukrem do smaku. Ostudzić i podawać.

         Z podanych proporcji wychodzi dość gęsty sos - oczywiście można go rozrzedzić wodą do odpowiadającej nam konsystencji.

 

 

Przepisy z tych kategorii

2

Pasztet drobiowy z pistacjami

napiecyku napiecyku
napiecyku

1

Zakwas na biały barszcz

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

3

Jajka nadziewane suszonymi pom…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

1

Jajka faszerowane żółtym serem…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

3

Domowe sosy do mięs: majonez,…

Dorota Dorota
SuperStyler

Jajka faszerowane. Na Wielkano…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Przepisy z tych kategorii

2

Sos czekoladowy

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Sos fistaszkowy

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

2

Sos żurawinowy na czerwonym wi…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

1

Sos porowy z małżami

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

1

Sos tatarski

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

4

Aillade i marynowany łosoś. Kl…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami