Sos chrzanowy na zimno

Zdjęcie - Sos chrzanowy na zimno  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami     To moja kolejna propozycja do Kuchni Wielkanocnej . Sos chrzanowy jest u nas obowiązkowy - moja mama od zawsze przyrządza go na święta, i ja też nie wyobrażam sobie wielkanocnego stołu bez tego dodatku. Podajemy go do wędlin i jajek na twardo.

Zdjęcie - Sos chrzanowy na zimno  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki :

  • 2 łyżki chrzanu
  • 150 ml wody
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól , cukier

 

         W małym rondelku wymieszać chrzan z wodą, zagotować. Mąkę rozmieszać ze śmietaną, wlać do chrzanu, zagotować. Od tego momentu gotować jeszcze przez 10 minut. Doprawić solą i cukrem do smaku. Ostudzić i podawać.

         Z podanych proporcji wychodzi dość gęsty sos - oczywiście można go rozrzedzić wodą do odpowiadającej nam konsystencji.

 

 

Przepisy z tych kategorii

1

Jajka faszerowane awokado

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

3

Świąteczna wędlina - pieczona…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

1

Sałatka jajeczna z rzeżuchą

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

1

Jajka faszerowane łososiem

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

2

Biały barszczyk na wędzonce

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

3

Pasztet z czerwonej soczewicy

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Placek drożdżowy z jagodami i…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

1

Sernik z brzoskwiniami

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Jagodzianki z mascarpone

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

4

Obiady czwartkowe #9: Pyzy z m…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

2

Haluszki z białym serem

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

2

Jagodzianki

ilovebake ilovebake
I Love Bake