Sos chrzanowy na zimno

Zdjęcie - Sos chrzanowy na zimno  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami     To moja kolejna propozycja do Kuchni Wielkanocnej . Sos chrzanowy jest u nas obowiązkowy - moja mama od zawsze przyrządza go na święta, i ja też nie wyobrażam sobie wielkanocnego stołu bez tego dodatku. Podajemy go do wędlin i jajek na twardo.

Zdjęcie - Sos chrzanowy na zimno  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki :

  • 2 łyżki chrzanu
  • 150 ml wody
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól , cukier

 

         W małym rondelku wymieszać chrzan z wodą, zagotować. Mąkę rozmieszać ze śmietaną, wlać do chrzanu, zagotować. Od tego momentu gotować jeszcze przez 10 minut. Doprawić solą i cukrem do smaku. Ostudzić i podawać.

         Z podanych proporcji wychodzi dość gęsty sos - oczywiście można go rozrzedzić wodą do odpowiadającej nam konsystencji.

 

 

Przepisy z tych kategorii

Faszerowane jajka- z pieczoną…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pascha wielkanocna

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Marmurkowe i marynowane jajka…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Zakwas na żurek

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Domowy zakwas na żurek

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

1

Jajka faszerowane z tuńczykiem

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Przepisy z tych kategorii

4

Szarlotka kisielowa

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

3

Delikatna szarlotka maślana

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

1

Kapusta włoska - duszona - di…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

1

Drożdżówka z serem

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

3

Fasolka po bretońsku

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

2

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit