Sos chrzanowy na zimno

Zdjęcie - Sos chrzanowy na zimno  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami     To moja kolejna propozycja do Kuchni Wielkanocnej . Sos chrzanowy jest u nas obowiązkowy - moja mama od zawsze przyrządza go na święta, i ja też nie wyobrażam sobie wielkanocnego stołu bez tego dodatku. Podajemy go do wędlin i jajek na twardo.

Zdjęcie - Sos chrzanowy na zimno  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki :

  • 2 łyżki chrzanu
  • 150 ml wody
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól , cukier

 

         W małym rondelku wymieszać chrzan z wodą, zagotować. Mąkę rozmieszać ze śmietaną, wlać do chrzanu, zagotować. Od tego momentu gotować jeszcze przez 10 minut. Doprawić solą i cukrem do smaku. Ostudzić i podawać.

         Z podanych proporcji wychodzi dość gęsty sos - oczywiście można go rozrzedzić wodą do odpowiadającej nam konsystencji.

 

 

Przepisy z tych kategorii

2

Babciny jabłecznik

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

Kluski śląskie

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Rogale Świętomarcińskie. Legen…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Kołaczyki z serem i kruszonką

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Orkiszowe kluski drożdżowe na…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bitki wołowe w sosie cebulowym

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Przepisy z tych kategorii

Jajka faszerowane z rzeżuchą

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

3

Jajka faszerowane tatarem z wę…

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Biała kiełbasa z jajkami

A_SE A_SE
Shabbyeat

8

Rolada z szynki z serem i korn…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

3

Jajka bazyliowe

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Jajka w żółtym sosie chrzanow…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity