Solanki – wytrawne rogaliki.

Solanki – wytrawne rogaliki.

Mogą stanowić świetny dodatek do innych dań zamiast tradycyjnego pieczywa. W smaku są wyraźnie słone, lekko chrupiące na zewnątrz. Pachnące, delikatne, obowiązkowo oprószone kminkiem. Tak właśnie je pamiętam.

Zdjęcie - Solanki – wytrawne rogaliki. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pamiętam dokładnie ten wąski sklepik z oszkloną ladą na całej jego długości. Choć miałam wówczas niewiele lat pamiętam, jak bardzo drętwiały mi nogi, gdy stałam z mamą w niekończącej się kolejce. Najprzyjemniej stało się wtedy, gdy podeszło się już do lady. Można było przykleić swój dziecięcy nos do szyby i przyglądać się niezliczonym bułkom i różnego rodzaju ciastkom. Przy okazji można było przysiąść też odrobinę na półce, która od samego patrzenia wydawała się chcieć odpaść. W powietrzu unosił się zapach chleba i kawowych bez, które nigdzie nie były smaczniejsze. Mama zawsze kupowała mi jedną w nagrodę, a sprzedawczyni zawsze podawała mi ją w torebce z szarego papieru.

Kilka lat później piekarenkę zamknięto. Budynek stał opuszczony przez długie lata, okna niedbale zamazano farbą, a drzwi zabito starymi deskami. Dziś prawie nikt nie pamięta już „domu chleba”, do którego tak lubiłam chodzić, ale zapach tego pieczywa i uśmiech pani za ladą wspominam do dziś, a takie bezy jadłam dopiero kilka lat temu, gdy sama je upiekłam.

Oprócz ogromnych kawowych bez z ciągnącym się wnętrzem pamiętam też solanki. Nie były bardzo popularne, ale ich smak zakorzenił się w mojej pamięci na długie lata. Gdy niedawno poczęstowałam nimi mamę, westchnęła i rozmarzyła się na moment. To ten sam smak…

Zdjęcie - Solanki – wytrawne rogaliki. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

(na 16 małych rogalików)

  • 500g mąki pszenne 650
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 15g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1-2 łyżki oleju do posmarowania ciasta przed zawinięciem
  • kminek do oprószenia (można pominąć lub zastąpić innymi ziarnami)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę przesiałam do miski. Zrobiłam w niej wgłębienie, do którego wkruszyłam drożdże. Zalałam je 2-3 łyżkami letniego płynu, dodałam 1 łyżeczkę cukru, delikatnie zamieszałam trzonkiem łyżki i odstawiłam na kilkanaście minut do spienienia.
  • Gdy rozczyn wyrósł, dodałam pozostały płyn, sól oraz  żółtko i wyrobiłam gładkie i elastyczne ciasto. Przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na 1,5h.
  • Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 2 części. Każdą z nich rozwałkowałam na koło, które podzieliłam na 8 trójkątów (jak pizzę).
  • Każdy trójkąt smarowałam lekko olejem i zawijałam proste rogaliki.
  • Ułożyłam je na blachach wyłożonych pergaminem i odstawiłam do ponownego wyrośnięcia na koło 30 minut.
  • Napuszone rogaliki posmarowałam roztrzepanym lekko białkiem i oprószyłam ziarnami kminku.
  • Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut lub do zezłocenia się.
  • Wystudziłam na kratce.
  • Świetnie smakują jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych lub sałatek.

Przepis znalazłam na forum Cin Cin.

Autorce dziękuję za pomoc w odnalezieniu

zapomnianego smaku dzieciństwa.

Smacznego!

Zdjęcie - Solanki – wytrawne rogaliki. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów