Sok z czarnego bzu

Kiedy pierwszy raz spróbowałam soku z czarnego bzu u mojej babci wiedziałam, że sama koniecznie będę musiała taki przygotować. Nadaje się on idealnie zarówno do herbaty jak i do sporządzania napoju z wodą, który doskonale zaspokaja pragnienie. Czarny bez jest bogatym źródłem flawonoidów takich jak rutyna i kwercetyna, wykazujących właściwości antyoksydacyjne. Napary z kwiatów są używane przy przeziębieniach oraz do leczenia różnego rodzaju nieżytów i stanów zapalnych dróg oddechowych. Przepis mojej babci, polecam!
Zdjęcie - Sok z czarnego bzu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki (na ok. 8 słoiczków 300ml):
  • 60 kwiatostanów bzu czarnego
  • 2 litry wody
  • 1 kg cukru
  • 4 cytryny
Kwiaty wypłukać, włożyć do garnka, dodać 3 obrane i pokrojone w plastry cytryny, zalać przegotowaną, letnią wodą i pozostawić na dobę. Następnie dokładnie odcedzić, dodać cukier i sok z 1 cytryny, dokładnie wymieszać, pozostawić na kolejną dobę. Po tym czasie rozlać do słoiczków, zagotować przez 5min. Po otwarciu przechowywać w lodówce.

Przepisy z tych kategorii

1

Sok z czarnego bzu

trufla trufla
Trufla i jej kuchnia

5

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Majana Majana
Majanowe pieczenie

1

Dżem z młodych pędów świerka

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Konfitura z czerwonej cebuli

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

Dżem z rabarbaru z pomarańczą…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

2

Chutney rabarbarowy

Tyna Tyna
In cooking we trust

Przepisy z tych kategorii

1

Batoniki z płatków owsianych z…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Sernik na jogurtach z mniszkie…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Pesto z mniszka i krwawnika

andzia-35 andzia-35
Pyszne jedzonko

1

Syrop z mniszka lekarskiego

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

1

Ciastka owsiane z żurawiną i m…

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Smoothie truskawkowe z kiwi i…

Agata Agata
Pensamientos en un plato