Sok z czarnego bzu

Kiedy pierwszy raz spróbowałam soku z czarnego bzu u mojej babci wiedziałam, że sama koniecznie będę musiała taki przygotować. Nadaje się on idealnie zarówno do herbaty jak i do sporządzania napoju z wodą, który doskonale zaspokaja pragnienie. Czarny bez jest bogatym źródłem flawonoidów takich jak rutyna i kwercetyna, wykazujących właściwości antyoksydacyjne. Napary z kwiatów są używane przy przeziębieniach oraz do leczenia różnego rodzaju nieżytów i stanów zapalnych dróg oddechowych. Przepis mojej babci, polecam!
Zdjęcie - Sok z czarnego bzu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki (na ok. 8 słoiczków 300ml):
  • 60 kwiatostanów bzu czarnego
  • 2 litry wody
  • 1 kg cukru
  • 4 cytryny
Kwiaty wypłukać, włożyć do garnka, dodać 3 obrane i pokrojone w plastry cytryny, zalać przegotowaną, letnią wodą i pozostawić na dobę. Następnie dokładnie odcedzić, dodać cukier i sok z 1 cytryny, dokładnie wymieszać, pozostawić na kolejną dobę. Po tym czasie rozlać do słoiczków, zagotować przez 5min. Po otwarciu przechowywać w lodówce.

Przepisy z tych kategorii

1

Sok z czarnego bzu

trufla trufla
Trufla i jej kuchnia

5

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Majana Majana
Majanowe pieczenie

1

Apelkold – nektar ze świeżych…

Jemto Jemto
JEMTO

Herbata mrożona brzoskwiniowa

A_SE A_SE
Shabbyeat

Koktajl z jagodami, truskawkam…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Koktajl z borówek i banana

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Przepisy z tych kategorii

1

Letni koktajl

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie

10

Burgery z kaszy jaglanej i mar…

shrewa shrewa
CornerWithRecipes

Smoothie z banana, kiwi i jogu…

figmara figmara
figowe smaki

3

Green smoothie

A_SE A_SE
Shabbyeat

Smoothie z awokado, szpinaku,…

Kaś Kaś
Bake&Taste

Granola - Homemade granola

Na krachym spodzie Na krachym spodzie
Na krachym spodzie