Sok z czarnego bzu

Kiedy pierwszy raz spróbowałam soku z czarnego bzu u mojej babci wiedziałam, że sama koniecznie będę musiała taki przygotować. Nadaje się on idealnie zarówno do herbaty jak i do sporządzania napoju z wodą, który doskonale zaspokaja pragnienie. Czarny bez jest bogatym źródłem flawonoidów takich jak rutyna i kwercetyna, wykazujących właściwości antyoksydacyjne. Napary z kwiatów są używane przy przeziębieniach oraz do leczenia różnego rodzaju nieżytów i stanów zapalnych dróg oddechowych. Przepis mojej babci, polecam!
Zdjęcie - Sok z czarnego bzu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki (na ok. 8 słoiczków 300ml):
  • 60 kwiatostanów bzu czarnego
  • 2 litry wody
  • 1 kg cukru
  • 4 cytryny
Kwiaty wypłukać, włożyć do garnka, dodać 3 obrane i pokrojone w plastry cytryny, zalać przegotowaną, letnią wodą i pozostawić na dobę. Następnie dokładnie odcedzić, dodać cukier i sok z 1 cytryny, dokładnie wymieszać, pozostawić na kolejną dobę. Po tym czasie rozlać do słoiczków, zagotować przez 5min. Po otwarciu przechowywać w lodówce.

Przepisy z tych kategorii

1

Sok z czarnego bzu

trufla trufla
Trufla i jej kuchnia

5

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Kompot śliwkowy

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

2

Śliwkowa czekolada do picia

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Dyniowa latte

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

1

Domowe mleczko kokosowe z wiór…

Smaczny dom Smaczny dom
Paszczak gotuje

Przepisy z tych kategorii

Tarta limonkowa

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Tarta a'la kurczak z rożna

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

1

Chleb pszenno-żytni na zakwasi…

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Drożdżowiec z jabłkami

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

1

Kurcze pieczone - najprostszy…

Laura Laura
Cafe Babilon

1

Węgierska zupa gulaszowa

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny