Sok z czarnego bzu

Kiedy pierwszy raz spróbowałam soku z czarnego bzu u mojej babci wiedziałam, że sama koniecznie będę musiała taki przygotować. Nadaje się on idealnie zarówno do herbaty jak i do sporządzania napoju z wodą, który doskonale zaspokaja pragnienie. Czarny bez jest bogatym źródłem flawonoidów takich jak rutyna i kwercetyna, wykazujących właściwości antyoksydacyjne. Napary z kwiatów są używane przy przeziębieniach oraz do leczenia różnego rodzaju nieżytów i stanów zapalnych dróg oddechowych. Przepis mojej babci, polecam!
Zdjęcie - Sok z czarnego bzu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki (na ok. 8 słoiczków 300ml):
  • 60 kwiatostanów bzu czarnego
  • 2 litry wody
  • 1 kg cukru
  • 4 cytryny
Kwiaty wypłukać, włożyć do garnka, dodać 3 obrane i pokrojone w plastry cytryny, zalać przegotowaną, letnią wodą i pozostawić na dobę. Następnie dokładnie odcedzić, dodać cukier i sok z 1 cytryny, dokładnie wymieszać, pozostawić na kolejną dobę. Po tym czasie rozlać do słoiczków, zagotować przez 5min. Po otwarciu przechowywać w lodówce.

Przepisy z tych kategorii

1

Sok z czarnego bzu

trufla trufla
Trufla i jej kuchnia

5

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Puree z dyni

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Dyniowy curd na Festiwal dyni

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Rozmaryn i szałwia w oliwie na…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Korzenna dynia marynowana

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Przyprawa dyniowa (Pumpkin Pie…

Wypieki Pauli Wypieki Pauli
Wypieki Pauli

Paprykarz do słoików

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

1

Domowy smalec ze skwarkami

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

2

Marmolada z cebuli z jablkiem

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Korzenny chutney z żurawiny

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Dżem z jabłek - przepis podsta…

Kaś Kaś
Bake&Taste