Sok z czarnego bzu

Kiedy pierwszy raz spróbowałam soku z czarnego bzu u mojej babci wiedziałam, że sama koniecznie będę musiała taki przygotować. Nadaje się on idealnie zarówno do herbaty jak i do sporządzania napoju z wodą, który doskonale zaspokaja pragnienie. Czarny bez jest bogatym źródłem flawonoidów takich jak rutyna i kwercetyna, wykazujących właściwości antyoksydacyjne. Napary z kwiatów są używane przy przeziębieniach oraz do leczenia różnego rodzaju nieżytów i stanów zapalnych dróg oddechowych. Przepis mojej babci, polecam!
Zdjęcie - Sok z czarnego bzu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki (na ok. 8 słoiczków 300ml):
  • 60 kwiatostanów bzu czarnego
  • 2 litry wody
  • 1 kg cukru
  • 4 cytryny
Kwiaty wypłukać, włożyć do garnka, dodać 3 obrane i pokrojone w plastry cytryny, zalać przegotowaną, letnią wodą i pozostawić na dobę. Następnie dokładnie odcedzić, dodać cukier i sok z 1 cytryny, dokładnie wymieszać, pozostawić na kolejną dobę. Po tym czasie rozlać do słoiczków, zagotować przez 5min. Po otwarciu przechowywać w lodówce.

Przepisy z tych kategorii

1

Sok z czarnego bzu

trufla trufla
Trufla i jej kuchnia

5

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Koktajl jeżynowy

Konsti Konsti
Apparecchiamo?

1

Smoothie jaglany z morelami i…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

1

Jak zaczynam dzień świstaka –…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

2

Czekoladowe ciastka owsiane be…

Wypieki Pauli Wypieki Pauli
Wypieki Pauli

Przepisy z tych kategorii

Puszyste bułki z makiem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Tarta warzywna

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Waniliowy budyń z tapioki z so…

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

2

Kruche ciasto z malinami i bud…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Zupa krem z pieczonej dyni i p…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Chleb kaszubski na podmłodzie

MarcinH MarcinH
Grahamka