Sok z czarnego bzu

Kiedy pierwszy raz spróbowałam soku z czarnego bzu u mojej babci wiedziałam, że sama koniecznie będę musiała taki przygotować. Nadaje się on idealnie zarówno do herbaty jak i do sporządzania napoju z wodą, który doskonale zaspokaja pragnienie. Czarny bez jest bogatym źródłem flawonoidów takich jak rutyna i kwercetyna, wykazujących właściwości antyoksydacyjne. Napary z kwiatów są używane przy przeziębieniach oraz do leczenia różnego rodzaju nieżytów i stanów zapalnych dróg oddechowych. Przepis mojej babci, polecam!
Zdjęcie - Sok z czarnego bzu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki (na ok. 8 słoiczków 300ml):
  • 60 kwiatostanów bzu czarnego
  • 2 litry wody
  • 1 kg cukru
  • 4 cytryny
Kwiaty wypłukać, włożyć do garnka, dodać 3 obrane i pokrojone w plastry cytryny, zalać przegotowaną, letnią wodą i pozostawić na dobę. Następnie dokładnie odcedzić, dodać cukier i sok z 1 cytryny, dokładnie wymieszać, pozostawić na kolejną dobę. Po tym czasie rozlać do słoiczków, zagotować przez 5min. Po otwarciu przechowywać w lodówce.

Przepisy z tych kategorii

1

Sok z czarnego bzu

trufla trufla
Trufla i jej kuchnia

5

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Majana Majana
Majanowe pieczenie

1

Kasztanowe batoniki musli z j…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Dyniowa granola

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Odchudzające ciasteczka owsian…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

5

Pasta ze słonecznika i pieczon…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

1

Domowe mleczko kokosowe z wiór…

Smaczny dom Smaczny dom
Paszczak gotuje

Gorące korzenne kakao

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

1

Koktajl z mango, bananów i mas…

Kaś Kaś
Bake&Taste

1

Koktajl z jarmużu i mango

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Cynamonowa czekolada na gorąc…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

3

Dyniowa gorąca czekolada. I śl…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze