Sok z czarnego bzu

Kiedy pierwszy raz spróbowałam soku z czarnego bzu u mojej babci wiedziałam, że sama koniecznie będę musiała taki przygotować. Nadaje się on idealnie zarówno do herbaty jak i do sporządzania napoju z wodą, który doskonale zaspokaja pragnienie. Czarny bez jest bogatym źródłem flawonoidów takich jak rutyna i kwercetyna, wykazujących właściwości antyoksydacyjne. Napary z kwiatów są używane przy przeziębieniach oraz do leczenia różnego rodzaju nieżytów i stanów zapalnych dróg oddechowych. Przepis mojej babci, polecam!
Zdjęcie - Sok z czarnego bzu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki (na ok. 8 słoiczków 300ml):
  • 60 kwiatostanów bzu czarnego
  • 2 litry wody
  • 1 kg cukru
  • 4 cytryny
Kwiaty wypłukać, włożyć do garnka, dodać 3 obrane i pokrojone w plastry cytryny, zalać przegotowaną, letnią wodą i pozostawić na dobę. Następnie dokładnie odcedzić, dodać cukier i sok z 1 cytryny, dokładnie wymieszać, pozostawić na kolejną dobę. Po tym czasie rozlać do słoiczków, zagotować przez 5min. Po otwarciu przechowywać w lodówce.

Przepisy z tych kategorii

1

Sok z czarnego bzu

trufla trufla
Trufla i jej kuchnia

5

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Majana Majana
Majanowe pieczenie

1

Koktajl truskawkowo-malinowy

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

1

Odmładzający koktajl z mango

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Śniadanie idealnie chrupiące -…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

1

Ciastka mussli udające magdale…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Przepisy z tych kategorii

Domowy zakwas na żurek

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

2

Konfitura pomarańczowa

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

1

Wielkanocna ćwikła z chrzanem…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

1

Rilette z kaczki

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

7

Schab peklowany gotowany, poda…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

1

Lekko gorzki dżem pomarańczowo…

Majana Majana
Majanowe pieczenie