Sok z czarnego bzu

Kiedy pierwszy raz spróbowałam soku z czarnego bzu u mojej babci wiedziałam, że sama koniecznie będę musiała taki przygotować. Nadaje się on idealnie zarówno do herbaty jak i do sporządzania napoju z wodą, który doskonale zaspokaja pragnienie. Czarny bez jest bogatym źródłem flawonoidów takich jak rutyna i kwercetyna, wykazujących właściwości antyoksydacyjne. Napary z kwiatów są używane przy przeziębieniach oraz do leczenia różnego rodzaju nieżytów i stanów zapalnych dróg oddechowych. Przepis mojej babci, polecam!
Zdjęcie - Sok z czarnego bzu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki (na ok. 8 słoiczków 300ml):
  • 60 kwiatostanów bzu czarnego
  • 2 litry wody
  • 1 kg cukru
  • 4 cytryny
Kwiaty wypłukać, włożyć do garnka, dodać 3 obrane i pokrojone w plastry cytryny, zalać przegotowaną, letnią wodą i pozostawić na dobę. Następnie dokładnie odcedzić, dodać cukier i sok z 1 cytryny, dokładnie wymieszać, pozostawić na kolejną dobę. Po tym czasie rozlać do słoiczków, zagotować przez 5min. Po otwarciu przechowywać w lodówce.

Przepisy z tych kategorii

1

Sok z czarnego bzu

trufla trufla
Trufla i jej kuchnia

4

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Majana Majana
Majanowe pieczenie

1

Domowe sosy do mięs: majonez,…

Dorota Dorota
SuperStyler

2

Majonez domowy

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

3

Chrzan z imbirem

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Czekoladowe kulki do mleka

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Przepisy z tych kategorii

3

Schab suszony (z pończochy)

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

2

Babka czekoladowo-migdałowa

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Babka z advocatem i krówkami

Kaś Kaś
Bake&Taste

1

Baba Wielkanocna

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Mazurek kajmakowy

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

1

Sałatka postna

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog