Soczyste ciasto czekoladowe z wiśniami

Soczyste ciasto czekoladowe z wiśniami

                 W tym roku nasze wiśniowe drzewka dały nam bardzo dużo owoców. Zrobiłam konfiturę wiśniową, wiśnie w soku własnym (będą do ciast zimą), kilka słoiczków frużeliny wiśniowej oraz upiekłam pyszne ciasto z czekoladą i wiśniami. Ciasto rozpływa się w ustach, jest mięciutkie i wilgotne. Bardzo nam smakowało.

Źródło przepisu: Słodkie Fantazje

Zdjęcie - Soczyste ciasto czekoladowe z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Soczyste ciasto czekoladowe z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki (na keksówkę o wymiarach 30x11 cm):

*200 g gorzkiej czekolady (można dać pół na pół z mleczną)

*250 g masła

*200 g cukru pudru

*szczypta soli

*1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

*4 duże jajka

*200 g mąki pszennej

*40 g mąki ziemniaczanej

*40 g kakao

*2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

*5 łyżek mleka 


Dodatkowo:

*300 g wiśni świeżych lub mrożonych

Polewa:

*150 g gorzkiej czekolady

*2 łyżki oleju

 

Wykonanie: 

Wiśnie umyć, wydrylować i osączyć. Czekoladę pokroić na małe kawałki.

 

Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać cukier puder, ekstrakt waniliowy i sól. Ucierać, aż masa będzie puszysta i jednolita. Dodawać po 1 żółtku, dalej ucierając. 

Mąkę, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia wymieszać, przesiać i dodawać do masy maślano-jajecznej na przemian z mlekiem, miksując aż masa będzie jednolita.  

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta razem z pokrojoną czekoladą. Delikatnie wymieszać. 

Wiśnie obtoczyć w mące, delikatnie wmieszać do ciasta drewniana łyżką. 

Keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto przełożyć do formy, wierzch wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Piec około 50-60 minut (po ok. 45 minutach sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Ważne, żeby nie piec ciasta zbyt długo, bo straci efekt wilgotności. 

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie około 15 minut, po upływie tego czasu wyjąć i wystudzić. 

 

Polewa: 

Czekoladę posiekać, rozpuścić razem z olejem w kąpieli wodnej, od czasu do czasu mieszając. Rozpuszczoną czekoladą polać przestudzone ciasto i pozostawić do wystudzenia.

Smacznego :)

Zdjęcie - Soczyste ciasto czekoladowe z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Soczyste ciasto czekoladowe z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Kategorie przepisów