Soczewica z kiełbasą chorizo

Soczewica z kiełbasą chorizo

Soczewica z chorizo to jeden z wielu rodzajów tapas, czyli hiszpańskich przekąsek. Właściwie, jest tak sycąca, że podana razem z pieczywem świetnie sprawdzi się na obiad w chłodniejszy dzień. Przepis dość prosty, ale też szybko się robi ;)

Zdjęcie - Soczewica z kiełbasą chorizo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
SOCZEWICA Z KIEŁBASĄ CHORIZO

  • 1 puszka soczewicy,
  • 200g kiełbasy chorizo,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka octu balsamico,
  • 1-2 łyżki czerwonego wina,
  • kilka liści bazylii,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz,
  • oliwa


Chorizo pokroić na plasterki i podsmażyć na patelni (ja nie dodawałam żadnego tłuszczu). Gdy kiełbasa będzie już zrumieniona, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz odsączoną soczewicę. Smażyć 1-2 minuty, następnie dodać ocet balsamiczny, wino, doprawić solą i pieprzem do smaku. Wszystko razem smażyć jeszcze 2-3 minuty, mieszając. Zdjąć z ognia, posypać bazylią i natką pietruszki, skropić oliwą i podawać.


(inspiracja: J. Oliver „Kulinarne wyprawy Jamiego” z moimi zmianami)

Zdjęcie - Soczewica z kiełbasą chorizo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów