Soczewica po włosku
            
 
 Soczewica po włosku, bo przygotowywana we Włoszech na obiad noworoczny - potrawa tradycyjna i ma oznaczać pieniądze i bogactwo na cały rok...
 W tym roku przywędrowała do Polski i Mój Połówek przygotował wielki gar, że miałam wrażenie, że będziemy ją jeść do końca roku...;) Proste danie, ale zdrowe, pełnowartościowe i smaczne. Ja po 2 dniach dodałam do niej gęsty sos pomidorowy i w tej wersji smakowała mi jeszcze bardziej. Spróbujcie!
 
 
 SKŁADNIKI:
 500 g suchej zielonej soczewicy
 1 pomidor
 1/2 cebuli
 1 ząbek czosnku
 2 łyżki oliwy
 
 Soczewicę przebierz, wypłucz i zalej wodę - ok. 10 cm nad poziom soczewicy. Odstaw na pół godziny. Po wskazanym czasie dodaj przekrojonego na pół pomidora, cebulę, czosnek oraz oliwę i gotuj do miękkości.
 Ugotowaną soczewicę dopraw do smaku solą i pieprzem.
 
 
 