Soczewica po bretońsku


Zielona soczewica po bretońsku a'la fasolka.

250 gram zielonej soczewicy
puszka pomidorków pelati
cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 szt suszonych pomidorów ( nadają wspaniałego głębokiego smaku )
sól i pieprz do smaku
chudy boczek wędzony lub płaska łyżeczka wędzonej papryki dla wegetarian
olej rzepakowy do smażenia
pół łyżeczki ziół: cząbru, majeranku, kminku,
liść laurowy,
kilka ziarenek ziela angielskiego
Ugotować w osolonej wodzie soczewicę 15 minut. Odcedzić. Cebulę z czosnkiem zeszklić. Zrumienić boczek. Wrzucić do cebuli. Dodać przecier, pokrojone w paseczki suszone pomidory, podsmażyć chwilkę. Wlać pomidory z puszki. Wrzucić zioła i soczewicę. Dusić ok 15 minut do miękkości. Dolać wody jeśli soczewica za bardzo wchłonie sos.
Podawać z zieloną natką.