Śnieżne kule, czyli waniliowo - kokosowe babeczki pod kremem z kwaśnej śmietany



Składniki na 12-14 babeczek:
- 220g mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 113g miękkiego masła
- 160g cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 jajka
- 125 ml kokosowego lub zwykłego mleka nie z lodówki (użyłam kokosowego)
- 95 ml kwaśnej śmietany
- 60g wiórków kokosowych
Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstaw na później.
Do misy miksera elektrycznego wrzuć masło i ucieraj aż powstanie puszysta masa. Stopniowo dodawaj cukier, ubijaj około 3 minut aż masa będzie biała i puszysta. Cały czas ucierając dodaj ekstrakt z wanilii, następnie dodaj po jednym jajku. Do gładkiej masy dodaj połowę przygotowanej wcześniej mąki oraz połowę mleka kokosowego. Kiedy składniki będą już dobrze połączone dodaj pozostałą mąkę i mleko, mieszaj chwilę aż powstanie jednolita, kremowa masa. Na koniec dodaj śmietanę i kokos i delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do papilotek. Użyj dwóch łyżek, lub łyżki do lodów. Zapełnij papilotki do 3/4 ich wysokości. Piecz od 18 - 20 minut, aż babeczki ładnie wyrosną. Nakłuj patyczkiem, jeżeli po wyjęciu z ciasta jest suchy to znaczy że babeczki są gotowe. Wyjmij babeczki z piekarnika, pozostaw na chwilę w formie w której się piekły następnie przełóż na kratkę do wystudzenia.

Składniki na krem*
- 35g miękkiego masła
- 140g kwaśnej śmietany
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2-3 kubki cukru pudru
- wiórki kokosowe
Masło, śmietanę i ekstrakt z wanilii umieść w misie miksera i ubijaj aż powstanie puszysta masa. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj stopniowo cukier puder. Kiedy masa będzie przyklejała się do ubijaka i nie będzie spływała to moment kiedy osiągnęła właściwą konsystencję. Ubijaj jeszcze przez 3-4 minut aż powstanie puszysty krem. Wiórki kokosowe wsyp do płytkiej miseczki. Tak przygotowanym kremem wysmaruj wierzch każdej babeczki następnie zanurz każdą we wiórkach kokosowych. Smacznego :)
