Śniegowe kule

Śniegowe kule
 Za oknem zima na całego, więc i na talerzu zimowy akcent musi się znaleźć!

Ciastka śniegowe kule – znane i lubiane od lat!   Niesamowicie delikatne , a zarazem kruche .   Ciasto wręcz rozpływa się w ustach!   Waniliowo – migdałowy smak i obłędny zapach skusi nawet największych przeciwników słodyczy!   Robi się je błyskawicznie … i tak samo szybko znikają!   Zdjęcie - ŚNIEGOWE KULE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - ŚNIEGOWE KULE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami     SKŁADNIKI:

* mąka pszenna – 300 g
* miękkie masło – ok. 230 g
* płatki migdałowe – 100 g
* olejek waniliowy do ciast – 1 łyżka
* cukier puder – 30 g  Zdjęcie - ŚNIEGOWE KULE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:     Masło ubijamy z cukrem na gładką masę, dodajemy olejek waniliowy.   Mąkę mieszamy z płatkami migdałowymi i dodajemy do masy maślanej.   Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 30 min.   Z ciasta formujemy kuleczki ( mniej więcej wielkości orzecha włoskiego ).   Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , zachowując kilkucentymetrowe odległości.   Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 12-15 minut.   Gorące ciastka dokładnie i gęsto posypujemy dwukrotnie cukrem pudrem!   Zajadamy!      Zdjęcie - ŚNIEGOWE KULE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami     DRUKUJ:

Kategorie przepisów