Śniadaniowe placuszki z twarogiem i amarantusem

Śniadaniowe placuszki z twarogiem i amarantusem

Wszelkie placuszki to moje ulubione danie śniadaniowe. Tym razem postawiłam na urocze, pachnące wanilią pankejki przygotowane na bazie twarożku („grani” czy „wiejskiego”).

Zdjęcie - Śniadaniowe placuszki z twarogiem i amarantusem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Śniadaniowe placuszki z twarogiem i amarantusem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do ciasta dodałam ziarenka amarantusa, które fajnie „strzelają” pod zębami.

Zdjęcie - Śniadaniowe placuszki z twarogiem i amarantusem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Śniadaniowe placuszki z twarogiem i amarantusem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Placuszki proponuję podawać polane miodem, w sezonie – koniecznie ze świeżymi owocami!

Zdjęcie - Śniadaniowe placuszki z twarogiem i amarantusem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Śniadaniowe placuszki z twarogiem i amarantusem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z proporcji uzyskacie ok. 15 placuszków

Zdjęcie - Śniadaniowe placuszki z twarogiem i amarantusem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Śniadaniowe placuszki z twarogiem i amarantusem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Śniadaniowe placuszki z twarogiem i amarantusem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

W misce połącz jajka, twarożek, wanilię oraz miód. Dodaj suche składniki: mąkę, sól, proszek do pieczenia i amarantus. Wymieszaj.

Gotowe ciasto odstaw na 5 minut.

Na patelni rozgrzej olej, nakładaj łyżką niewielkie porcje ciasta, smaż na złoto z obu stron. Podawaj na ciepło np. z miodem.

Kategorie przepisów