Śniadaniowe bułki na jogurcie


Ostatnio troszkę zaniedbałam temat pieczywa na blogu. Na szczęście idzie ku lepszemu. Sezon pikników właśnie się rozpoczął, a więc i temat kanapek "na wynos" powoli zaczyna być na fali. Ostatnią bardzo! słoneczną sobotę spędziliśmy na świeżym powietrzu. W takich chwilach, kiedy nie ma możliwości zjeść obiadu z prawdziwego zdarzenia dobrze jest zaopatrzyć się w kanapki.. oczywiście z domowej roboty pieczywem:)

/ przepis własny, składniki na 9 dużych bułek/
- 400 g mąki pszennej typ 550 - 100 g mąki pszennej razowej - 200 g jogurtu naturalnego - 120 g mleka - 1 jajko - 15 g świeżych drożdży - 1 łyżeczka cukru trzcinowego - 1 1/2 łyżeczki soli
dodatkowo: - 1 łyżka jogurtu naturalnego (do posmarowania bułeczek) - 1 łyżka ziaren siemienia lnianego - 1 łyżka pestek dyni
Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Jogurt naturalny i mleko lekko podgrzać w rondelku (mikstura ma być ciepła, ale nie gorąca!). Wlać do miski z mąką, dodać pokruszone drożdże i cukier. Odstawić na ok 10 minut. Drożdże powinny wyraźnie rozpuścić się w płynie. Po tym czasie dodać jajko i wyrobić ciasto. Nie powinno przysparzać problemów, w ciągu kilku minut staje się gładkie, elastyczne i dobrze "odstaje" od ręki. Następnie przykryć miskę czystą ściereczką i odstawić do podwojenia objętości- na ok. 1,5 h. Po tym czasie rozwałkować ciasto na blacie w kształcie dużego okrągłego placka i pokroić na 9 trójkątów. Każdy z nich przenieść na płaską blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch każdej bułeczki posmarować z osobna jogurtem i posypać pestkami. Poczekać ok. 30 minut aż podrosną i piec w temp. 210 stopni (bez termoobiegu) przez 15- 20 minut. Studzić na kuchennej kratce. Smacznego!
Czy mogę zrobić ciasto na bułeczki bez dodatku jogurtu?
Tak, można zastąpić jogurt maślanką/kefirem lub zwykłą wodą.
Można również powiększyć ilość mleka w przepisie.
Jak długo pozostają miękkie i świeże?
Dzięki dodatku jogurtu lub maślanki domowe drożdżowe pieczywo znacznie przedłuża swoją świeżość. Bułeczki można upiec (tak jak ja) na wieczór, a rano zabrać ze sobą do pracy/szkoły czy na piknik.


Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
______________________________♥____________________________