Śniadaniowe batoniki owsiano- sezamowe

Śniadaniowe batoniki owsiano- sezamowe

Zdjęcie - Śniadaniowe batoniki owsiano- sezamowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

We wczorajszym odcinku „Tajemniczego składnika” (Telewizja POLSAT, wtorek 21:35), Marcin Przybysz (mój faworyt zeszłej serii Top Chef!) zajął się tematem śniadań. Ja dziś również do niego nawiążę, choć w nieco innej formie.

Zdjęcie - Śniadaniowe batoniki owsiano- sezamowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pomyślałam o połączeniu dwóch kwestii- pomysłu na wygodne drugie śniadanie i … zbliżającej się majówce.

Zdjęcie - Śniadaniowe batoniki owsiano- sezamowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moja propozycja musiała więc być łatwa do transportowania, zdrowa, wygodna do jedzenia i pyszna, naturalnie! Postawiłam więc na batoniki owsiane.

Zdjęcie - Śniadaniowe batoniki owsiano- sezamowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Śniadaniowe batoniki owsiano- sezamowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Śniadaniowe batoniki owsiano- sezamowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pachną sezamem (za sprawą dodatku tahini), pełne są orzechów, ziaren i słodkich suszonych owoców. Mogłabym je jeść cały dzień- i to nie tylko na śniadanie :)

Zdjęcie - Śniadaniowe batoniki owsiano- sezamowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Śniadaniowe batoniki owsiano- sezamowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Wszystkie składniki wymieszaj w misce.

Foremkę (ok. 20x30 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Wysyp na niego mieszankę, dokładnie dociśnij do dna np. denkiem słoika.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC na 15 minut. Lekko ciepłą jeszcze masę dociśnij dłonią, by mieć pewność, że masa na batoniki będzie zwarta. Ostudź, pokrój na porcje, przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Pokruszone batoniki są idealnym dodatkiem do jogurtu- to idealna granola.

Kategorie przepisów