Śniadaniowa bułka pszenna

Śniadanie od razu smakuje inaczej (lepiej!), kiedy na stole czeka na nas świeże pieczywo.
Z dzisiejszego przepisu przygotować możecie dużą (taką na całą blachę!) porcję chlebka lub zaplecionej na kształt chałki dużej „buły”. Doskonale sprawdzi się jednak także w formie małych bułeczek- otrzymacie ich ok. 10.
Chlebek najlepszy jest zaraz po upieczeniu, choć i tak przez kolejne 2 dni będzie naprawdę pyszny!

- mąka pszenna - 4 szklanki
- mleko - 1 i 1/4 szklanki
- cukier - 1 i 1/2 łyżki
- sól - 1/2 łyżeczki
- jajko - 1 szt (plus do posmarowania wierzchu)
- masło - 2 łyżki, roztopione
- drożdże - 13 g, świeże
Mleko lekko podgrzej, dodaj drożdże i cukier. Pozostaw na 10 minut w ciepłym miejscu.
Masło rozpuść, ostudź.
Pozostałe składniki- mąkę, sól, jajko, masło włóż do dużej misy. Dodaj rozczyn drożdży. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto (najwygodniej robić to robotem kuchennym wyposażonym w "hak").
Miskę z zagniecionym ciastem przykryj folią spożywczą, odstaw do wyrośnięcia. Po pół godzinie uderz pięścią, aby ciasto opadło i ponownie odstaw na godzinę.
Po tym czasie uformuj kształt np. chałki. Ostaw do wyrośnięcia (przykryte np. ściereczką) na pół godziny.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 0C i piecz ok. 45 minut (małe bułeczki ok. 20 minut).