Śniadanie. Jogurt, żurawina i chrupiąca posypka


Takie śniadania w ostatnim czasie lubię najbardziej.
Porcje dla dwóch osób.
Składniki:
2 kubeczki jogurtu naturalnego
3/4 szklanki świeżej żurawiny
1 łyżka syropu klonowego
1/2 szklanki płatków owsianych
odrobina masła (najlepiej klarowanego)
1 łyżka cukru trzcinowego
2 łyżki drobinek z białej czekolady
Wykonanie:
Na patelni roztopić masło. Wysypać płatki owsiane wymieszane z cukrem. Lekko podprażyć, aby stały się chrupiące. Kiedy wystygnę wymieszać je z drobinkami białej czekolady. W rondelku umieścić żurawinę z łyżką wody. Gotować na niedużym ogniu, aż żurawiny popękają i się rozpadną. Wlać syrop klonowy, wymieszać i odłożyć do wystygnięcia. Do naczynek lub szklaneczek nakładać jogurt naturalny, następnie żurawinę, znowu trochę jogurtu. Całość posypywać owsiano - czekoladową posypką.
