Śniadanie do łóżka #56: Tostowe muffinki z jajkiem i kurkami


Tostowe muffinki z jajkiem i kurkami (4 porcje)
- 8 kromek chleba tostowego
- 2 łyżki masła
- 2 plastry ulubionej szynki
- 4 łyżeczki kurek smażonych na maśle
- 4 jajka
- ok. 100 g tartego żółtego sera
- sól
- pieprz
W przygotowaniu z pewnością pomoże ci ten filmik.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Roztop w garnuszku masło.
Okrój skórkę z chleba tostowego. Maksymalnie rozwałkuj każdy kawałek chleba.
Formy do muffinków wysmaruj roztopionym masłem. Posmaruj roztopionym masłem każdą kromkę z obu stron. Wyłóż kromkami formy do muffinków, po dwie na foremkę i powciskaj je delikarnie do środka tworząc chlebową miseczkę.
Do foremek wyłożonych chlebem włóż pół plastra szynki i po łyżeczce kurek. Wbij do środka jajka, wcześniej pozbywając się odrobiny białka, aby jajka się zmieściły (gdy używasz mały jajek, nie jest to niezbędne). Każde jajko posyp obficie startym serem, posól, popierz i włóż do piekarnika. Piecz przez ok. 12 minut, jeśli chcesz, aby jajko się wylewało. Jeśli wolisz jajko na pół twardo, piecz przez ok. 15 minut.
Śliwka