Śniadanie do łóżka #51: Croque madame


Mogę na nie czekać przez cały tydzień. Wczesne pobudki i śniadania w biegu podczas tygodnia zostają wtedy wynagrodzone. Długie, niedzielne leniuchowanie podczas śniadania warte jest czekania, dzięki temu można je bardziej docenić. Smak tosta Croque Madame pozwala mi się wybrać na chwilę w podróż, która marzy mi się od dawna. Mam nadzieję, że uda mi się w wakacje wybrać do Francji, by jednym z małych i uroczych bistro zjeść tak przyrządzone tosty. Beszamel, musztarda francuska, żółty ser i plaster szynki, wszystko to ukryte między chrupiącymi tostami. Wierzch kanapki zdobi jajko sadzone, które początkowo chciałam pominąć. Wczoraj miałam pechową przygodę z jajkami, ponieważ rozbiłam całą torebkę w samochodzie. Czyszczenie wycieraczki z jajecznicy nie należała do najprzyjemniejszych czynności. Przeklinałam pod nosem jajka z myślą, że przez kilka dni nie wykorzystam ich w kuchni! Gdybym je pominęła uzyskałabym kanapkę Croque Monsieur, czyli chrupiącą wersję tosta bez jajka sadzonego. Dziś rano, gdy przeciągnęłam się leniwie w łóżku myśląc o tym co przyrządzę na śniadanie zupełnie zapomniałam o mojej urazie do jajek. Dlatego zdecydowałam się na Croque Madame i Was też do tego zachęcam. Naprawdę pyszna kanapka, idealna do niedzielnej celebracji śniadania :)

Croque Madame
- 6 kromek chleba tostowego
- łyżka masła + 2 łyżki
- łyżka mąki
- 120 ml mleka
- 3 plastry żółtego sera
- 3 plastry szynki
- 3 łyżeczki musztardy francuskiej
- 3 jajka
- świeżo mielony pieprz
- szczypta soli
- łyżeczka startej gałki muszkatołowej
- szczypta cukru
- Zaczynamy od beszamelu. W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła, wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Następnie zmniejszamy ogień i powoli wlewamy mleko, cały czas mieszając. Gotujemy beszamel kilka minut. Gdy zacznie gęstnieć zdejmujemy z ognia i przyprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową, pieprzem, solą oraz cukrem.
- Każdego tosta przygotowujemy w ten sposób: jedną kromkę smarujemy beszamelem, a drugą łyżeczką musztardy. Pomiędzy kładziemy plaster sera i plaster szynki. Składamy, a wierzch tosta smarujemy masłem. Czynność powtarzamy.
- Rozgrzewamy patelnię do grillowania oraz piekarnik do temperatury 200 stopni. Na patelnię kładziemy tosty i grillujemy po 2 minuty z każdej strony, aż się zarumienią. Tosty smarujemy u góry beszamelem i przekładamy do piekarnika, pieczemy przez 5 minut.
- W tym czasie smażymy 3 jajka sadzone.
- Na każdego upieczonego tosta kładziemy jajko sadzone, od raz podajemy.

Tosia