Śniadanie do łóżka #33: Angielskie śniadanie w wersji fit

Śniadanie do łóżka #33: Angielskie śniadanie w wersji fit
Zdjęcie - Śniadanie do łóżka #33: Angielskie śniadanie w wersji fit - Przepisy kulinarne ze zdjęciami







































Tradycyjne angielskie śniadanie obfituje w ogromną dawkę tłuszczu i kalorii, ponieważ w czasach klęski głodowej na Wyspach Brytyjskich był to czasami jedyny ciepły posiłek dla rolników, który miał im przynieść energię na cały dzień. Czasy się zmieniły, ale tradycja podawania obfitych śniadań pozostała w wielu domach. Szczególnie obfite zestawy śniadaniowe popularne są na wyspach w hotelach i pensjonatach typu Bed&Breakfast. Mam kilka bliskich osób, które na co dzień mieszkają w Anglii, dlatego miałam okazję odwiedzić ich nie jeden raz. W związku z tym temat tłustego angielskiego śniadania nie jest mi obcy. Muszę przyznać, że uwielbiam śniadania na słono, a taka dawka kalorii z rana niezwykle kusi, ponieważ zakazany owoc najlepiej smakuje ;) W tęsknocie za tym smakiem i z rozsądnym podejściem przygotowałam wersję angielskiego śniadania w wersji fit :) Bekon zastąpiłam plastrem wędzonej szynki, którą zamiast usmażyć upiekłam w piekarniku. Pominęłam parówki i fasolkę w sosie pomidorowym (którą bardzo lubię). A grzyby i pomidory zamiast usmażyć również upiekłam. Wisienką na torcie dzisiejszego śniadania jest jajko sadzone w kształcie serduszka, które udało mi się zrobić dzięki specjalnej silikonowej foremce. Moja pochodzi z Duki, ale wiem, że od czasu do czasu pojawia się taka w sklepie Flo, a także w Rossmannie.

Zdjęcie - Śniadanie do łóżka #33: Angielskie śniadanie w wersji fit - Przepisy kulinarne ze zdjęciami





































Angielskie śniadanie w wersji fit
2 kromki chleba żytniego na zakwasie
jajko (+ silikonowa foremka w kształcie serca)
pół pomidora
3 małe pieczarki
plaster wędzonej szynki

1. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem lub folią aluminiową. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
2. Na blachę kładziemy kromki chleba, ćwiartki pomidora, obrane pieczarki i plaster szynki. Pomidora i pieczarki polewamy odrobiną oliwy i przyprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 7 minut.
3. Teflonową patelnię smarujemy niewielką ilością oliwy i rozgrzewamy. Jajko wbijamy do miseczki. Na patelni kładziemy silikonową foremkę, kiedy patelnia będzie już rozgrzana w środek serca przelewamy ostrożnie i powoli jajko (nie polecam bezpośredniego wbijania jajka na patelnię, bo żółtko może się rozpłynąć). Smażymy przez kilka minut na małym ogniu aż jajko się zetnie.
4. Wykładamy na talerz grzanki, jajko sadzone i resztę dodatków.

Tosia

Kategorie przepisów