Śniadanie do łóżka #10: Jajka po benedyktyńsku

Śniadanie do łóżka #10: Jajka po benedyktyńsku
Zdjęcie - Śniadanie do łóżka #10: Jajka po benedyktyńsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zadziwia mnie czasem ile historii może kryć się za zwykłą kanapką z jajkiem. Jajka po benedyktyńsku (Eggs Benedict) doczekały się trzech konkurencyjnych hipotez ich powstania, z których pierwsza datowana jest od końca XIX wieku! Od dawien dawna znane są także jako wyjątkowo skuteczne lekarstwo na kaca:) W oryginale powinno się je podawać na angielskim muffinie, z szynką lub bekonem, jajkiem w koszulce i sosem holenderskim. Ta niesamowita dokładność zaowocowała nowymi nazwami, które powstały tylko przez zamianę jednego ze składników. Na przykład dodając plaster pomidora uzyskamy Eggs Blackstone, a wymieniając szynkę na szpinak- Eggs Florentine. Nie wiem jak nazywała by się moja wersja, gdyż mocno odbiega od klasycznej, ale mogę was zapewnić, że jest równie pyszna.
Jajka po benedyktyńsku (1 kanapka) - 1 jajko - 1 łyżeczka octu - pół ciabatty z cebulą - masło - 1 plaster żółtego sera - 2 suszone pomidory - 1 plaster wiejskiej szynki - garść rzeżuchy - 1 łyżka majonezu - sól - pieprz
Zagotuj wodę z łyżeczką octu w średniej wielkości garnku. Wbij jajko do małej filiżanki lub miseczki. Gdy woda zacznie mocno wrzeć, delikatnie zmniejsz ogień i wlej jajko bezpośrednio do wody. Łyżką lub szpatułką kieruj rozchodzące się białko w stronę żółtka. Gotuj około 2-3 minuty i wyłów łyżką cedzakową. Pogrzej ciabattę na tosterze, posmaruj masłem. Ułóż na niej plaster sera, suszone pomidory, plaster szynki i rzeżuchę. Na czubku połóż jajko w koszulce, posól i popieprz. Udekoruj majonezem.
Śliwka
Zdjęcie - Śniadanie do łóżka #10: Jajka po benedyktyńsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów