Smorodinówka, nalewka z czarnej porzeczki, cassis

Smorodinówka, nalewka z czarnej porzeczki, cassis
Zdjęcie - smorodinówka, nalewka z czarnej porzeczki, cassis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Nalewki owocowe robię zawsze niemal tak samo. Ewentualnie dodam więcej cukru, jeśli owoce są bardzo kwaśne, choć zdarza mi się to rzadko, jako że nie znoszę słodkich ulepów. Fajnie się potem, znaczy zimową porą, takimi domowymi naleweczkami raczyć. Na przykład malinową, albo najlepszą na świecie wiśniówką.
Przygotujmy:

500 g czarnych porzeczek
500 ml 70% alkoholu
200 ml cukru
50 ml wody
goździk i 1/2 laski wanilii (opcjonalnie)

Porzeczki (ewentualnie z przyprawami) wsypać do słoja, zalać alkoholem, zakręcić i odstawić na 4 tygodnie w ciemne miejsce. Codziennie lekko potrząsnąć słojem. Następnie zlać płyn, a owoce odcisnąć np. w tetrowej pieluszce. Sok z wyciśniętych porzeczek wlać do nastawu razem z syropem przygotowanym z wody i cukru. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej miesiąc, a następnie rozlać nalewkę do butelek. Najlepsza jest wtedy, gdy w tych butelkach poleżakuje chociaż 3-4 miesiące.

Moją książkę można kupić na Allegro, w księgarni JakWyżej i Coryllus oraz w sklepie alergica.pl
Stacjonarnie w FOTO-MAG przy stacji metra Stokłosy oraz w Strefie Zdrowia.
Smakołyki zapraszają na swój fanpejdż!

Kategorie przepisów