Smörgåstårta czyli Tort Kanapkowy

W zeszłym miesiącu, dzięki uprzejmości Unity Line mieliśmy okazję spędzić uroczy weekend w Szwecji. W ramach wspomnień tej wycieczki, przygotowałam Smörgåstårta, tort kanapkowym, o którym kelner w restauracji mówił, że to bardzo typowe i nie mniej popularne w Szwecji danie.
Oprócz więc łososi, kiszonych śledzi i jabłeczników (o których więcej TU), Szwedzi zajadają się również kromkami chleba tostowego przekładanymi majonezem z różnymi dodatkami. Może to być wspomniany gravlax, śledź lub po prostu jajko. Do tego koperek i wszystko, co tylko dobrze się z tymi smakami skomponuje.
Ja wybrałam krewetki, pastę kawiorową i jajka właśnie. Muszę przyznać, że już samo robienie tego „tortu” sprawiło, że śmiałam się sama do siebie, bo nie sądziłam, że kiedykolwiek układać będę ogórkowe różyczki na cieście pełnym majonezu!

- chleb tostowy - 4 kromki
- majonez - 4 łyżki
- jogurt grecki - 1 łyżka
- pasta kawiorowa - 1 łyżka
- krewetki - 100g, koktajlowe
- jajko - 1 szt
- masło - 1 łyżeczka
- koperek - 1 łyżka, posiekany
- ogórek - ok. 20 cienkich plasterków
- sól, pieprz - do smaku
Z kromek chleba wytnij równe okręgi np. za pomocą dużej szklanki.
Jajko ugotuj na twardo. Obierz i ostudź.
Krewetki podsmaż na maśle, przypraw solą i pieprzem. Ostudź.
Majonez wymieszaj z jogurtem, przypraw solą. Jedną łyżkę przełóż do mniejszej miseczki i połącz z pastą kawiorową.
Pierwszą kromkę chleba posmaruj majonezem. Na wierzchu ułóż krewetki. Przykryj kolejną kromką, z obu stron posmarowaną majonezem. Na wierzchu ułóż plastry jajka. Przykryj kolejną kromką, z obu stron posmarowaną majonezem. Posmaruj pastą kawiorową. Posyp koperkiem. Przykryj kolejną kromką, z obu stron posmarowaną majonezem. Na wierzchu ułóż krewetki i plasterki ogórka.
Brzegi "torcika" pokryj majonezem, obłóż plastrami ogórka. Do momentu podania przechowuj w lodówce. Podawaj z cząstką cytryny.