Smoothie pomarańcza – banan.

Smoothie pomarańcza – banan.

Jak dotąd niewiele koktajli pojawiło się na blogu. Nie wiem, czy to dlatego, że ich fotografowanie od zawsze przyprawia mnie o ból głowy, czy też dlatego, że wciąż zbyt mało ich przygotowuję. Z nowym rokiem wprawdzie postanawiałam, że zacznę serwować nam i Wam więcej zdrowych pomysłów, ale z biegiem czasu pomysł ten nieco przycichł. Wrócił w ramach cukrowego detoksu po tłustoczwartkowym przejedzeniu oraz nieodpartą potrzebą lekkiego odświeżenia codziennego jadłospisu. I tak powstał pierwszy przepis na aksamitne i pożywne smoothie pomarańczowo –  bananowe.

Mimo, że dni są coraz dłuższe, a słońce coraz jaśniej świeci, kompozycja wciąż jest zupełnie zimowa, choć bardzo odświeżająca i lekka. Smoothie świetnie syci pierwszy poranny głód i dostarcza porządnej porcji pozytywnej energii, ale polecam go również w ramach podwieczorku, albo wieczornej „przekąski”. Dla mnie jest idealnym zamiennikiem tradycyjnego śniadania, reszta mojej rodziny traktuje smoothie raczej jako lekki, owocowy deser i przyznam, że nie widzę żadnych przeciwwskazań, aby był zarówno jednym, jak i drugim.

Zdjęcie - Smoothie pomarańcza – banan. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

(3-4 porcje)

  • 1 duży banan
  • 1-2 pomarańcze
  • 1-1,5 szklanki mleka (zwykłego lub kokosowego)
  • mała szczypta soli
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Owoce umyj i obierz ze skórki. Z pomarańczy nie musisz usuwać białych błonek. Zmiksują się bez problemu, a dostarczą nam sporej porcji błonnika. Pokrój na kawałki i przełóż do dzbanka blendera.
  • Dodaj pozostałe składniki.
  • Wlej szklankę zimnego mleka. Jeśli użyjesz mleka kokosowego lub innego roślinnego, otrzymasz lekkie smoothie wegańskie. Mleko kokosowe świetnie komponuje się w tym zestawieniu. Możesz też wymieszać mleko kokosowe i krowie w dowolnych proporcjach.
  • Zmiksuj całość do otrzymania gładkiej konsystencji. Jeśli koktajl jest zbyt gęsty, dodaj więcej mleka.
  • Przelej do szklanek. Oprósz delikatnie cynamonem.
  • Przechowuj do kilku godzin w lodówce.

Smacznego!

Zdjęcie - Smoothie pomarańcza – banan. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Smoothie pomarańcza – banan. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Smoothie pomarańcza – banan. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów