Śmietanowe muffiny z fetą i suszonymi pomidorami

Śmietanowe muffiny z fetą i suszonymi pomidorami
Zdjęcie - Śmietanowe muffiny z fetą i suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Aromatyczne. I to jak!
Delikatne, śmietanowe ciasto przełamane słonawym smakiem fety i suszonych pomidorów.
Muffiny konkretne, sycące. Z powodzeniem mogą zastąpić jeden posiłek.
Kolejna - po muffinach a la pizza - wytrawna propozycja. Piekę je na przemian na tyle często, że już nawet nie pamiętam, kiedy robiłam jakieś na słodko.
Polecam, może i Wy zasmakujecie w wytrawnych.
A może macie jakieś ulubione słone dodatki?



Składniki suche
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki suszonej bądź świeżo posiekanej bazylii
  • pieprz do smaku

Składniki mokre
  • 1 szklanka gęstej śmietany 18%
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 jajko

Dodatkowo
  • 150 g fety
  • 100 g suszonych pomidorów

Pokroić fetę i suszone pomidory. W osobnych miskach połączyć ze sobą suche i mokre składniki. Wlać mokre do suchych i połączyć łyżką. Na koniec dodać fetę i suszone pomidory, połączyć z masą. Ciastem napełnić papilotki/foremki silikonowe. Piec 25-30 minut w 180 stopniach.

Zdjęcie - Śmietanowe muffiny z fetą i suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów