Śmietankowo-kokosowe ciasto z porzeczkami

Śmietankowo-kokosowe ciasto z porzeczkami

Jest taki wysyp owoców, że gdy tylko mam czas coś upiec, nie wiem, za co się zabrać. W ogródku pojawiły się porzeczki, borówki amerykańskie, agrest i pierwsze papierówki, na straganach pełno wiśni, leśnych jagód i brzoskwiń... Ech. Osiołkowi w żłoby dano :)
Piekę więc po kolei z czym się da. Ostatnio wypróbowałam przepis na ciasto z porzeczkami znaleziony na profilu wioli1100. To zupełnie nowa, letnia odsłona ciasta „styropian”, które 2 lata temu robiło furorę ;) W tej wersji ciasto jest kakaowe, a słodycz przełamuje nie dżem, lecz czerwone porzeczki. A wszystko to razem jest po prostu bardzo smaczne :)
Zdjęcie - Śmietankowo-kokosowe ciasto z porzeczkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
ŚMIETANKOWO-KOKOSOWE CIASTO Z PORZECZKAMI

ciasto: 3 szklanki mąki, 250g masła, 1 szklanka cukru, 4 żółtka, 2 łyżki kakao, 1 opakowanie cukru wanilinowgo, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa: 4 białka, 1 szklanka cukru, 1 opakowanie (35g) budyniu śmietankowego, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 500ml kwaśnej śmietany 18%, 100g wiórków kokosowych, ok. 2 szklanki czerwonych porzeczek
+ opcjonalnie polewa czekoladowa

Masło posiekać na stolnicy razem z mąką, aż powstanie kruszonka. Cukier puder wymieszać z kakao, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia, dodać do masła z mąką i wymieszać. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto – w razie potrzeby można dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Ciasto podzielić na 2 części, uformować 2 kule, każdą zawinąć w folię spożywczą i zamrozić w zamrażarce minimum 1 godzinę. Po tym czasie 1 część ciasta zetrzeć na tarce i startym ciastem wyłożyć dno formy (25 x 30 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiec przez 15-20 minut. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać dalej, aż kryształki się rozpuszczą. Dodać śmietanę i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać wiórki kokosowe, budyń (w proszku) oraz mąkę ziemniaczaną i ostrożnie połączyć. Masę wylać na ciasto, następnie równomiernie rozłożyć na cieście porzeczki. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec w 180 stopniach przez 1 godzinę. Upieczone ciasto można po ostudzeniu polać polewą czekoladową.

Kategorie przepisów