Śmietankowa cukinia

Śmietankowa cukinia

Sezon cukiniowy w pełni, w tej chwili cukinia jest najtańsza i najsmaczniejsza. Może warto więc nią zastąpić poczciwe ziemniaki? Przedstawiam dziś szybki, smaczny i bardzo łatwy dodatek do każdego dania głównego, przepyszna i bardzo śmietankowa cukinia na pewno zasmakuje całej rodzinie. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Śmietankowa cukinia / Creamed zucchini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Śmietankowa cukinia

(6-8 porcje)

Składniki:

  • 6-8 małych cukinii, pokrojone w plasterki
  • 1 średnia cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1-2 szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • ½ szklanki śmietanki 36%
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. W dużej i głębokiej patelni rozgrzej olej, włóż cebulę i podsmaż do zeszklenia, przez około 5 minut.
  2. Dodaj cukinię i wodę, podkręć ogień do dużego i doprowadź do wrzenia. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż cukinia zmięknie.
  3. Odcedź cukinię, umieść w pojemniku blendera i zmiksuj do ulubionej konsystencji. Następnie wmieszaj masło i śmietankę i dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Przełóż ponownie do patelni i gotuj przez około 4 minuty, aż cukinia zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne i podawaj.

Smacznego!

Zdjęcie - Śmietankowa cukinia / Creamed zucchini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Creamed zucchini

(6-8 servings)

Ingredients:

  • 6-8 small zucchini, sliced
  • 1 medium onion, thinly sliced
  • 1 tbsp vegetable oil
  • 1-2 cups water
  • 1 tbsp butter
  • ½ cup heavy cream
  • salt and pepper

Preparation:

  1. In a large saucepan, heat oil, add onions and stir.  Cook, stirring regularly, until onion is translucent, for about 5 minutes.
  2. Add zucchini and about 1 cup of the water. Adjust heat to medium-high, bring water to a low boil, stirring mixture occasionally, until everything is tender.
  3. Drain cooked zucchini in a colander and mix with a blender until almost smooth. Add butter and cream and mix.
  4. Cook mixture over medium heat until it is slightly reduced and heated through, about 4-6 minutes. Season to taste with salt and pepper and serve.

Enjoy!

Zdjęcie - Śmietankowa cukinia / Creamed zucchini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów