Smażony śledź marynowany


- Wynik: 30
- Czas przygotowania: 15minuty
- Czas gotowania: 15minuty
Dzisiaj polecam danie, które świetnie nadaje się zarówno na Boże Narodzenie jak i na gorący letni dzień. I na czas kwarantanny także. Usmażone tuszki śledzi włożyłam do marynaty octowej, w której mogą spędzić dłuższy czas ale są tak dobre, że nikt im na to nie pozwoli:)
Składniki- śledzie tuszki - 1 kg
- cebula - 2 szt.
- mąka - do panierowania
- Składniki na zalewę:
- ocet - 1 szklanka
- woda - 5 szklanek
- cukier - 1/2 szklanki
- sól - 2 łyżeczki
- pieprz w ziarenkach - 2 łyżeczki
- ziele angielskie - 1 łyżeczka
- liście laurowe - 3-4 szt.
- czosnek - 3 ząbki
- olej do smażenia
Umyte, osuszone tuszki śledzi obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać bardzo mocno olej, smażyć śledzie na rumiano z każdej strony. Zdjąć z patelni, ułożyć na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. następnie przełożyć je do słoika lub innego naczynia.
Do garnka wlać wodę i ocet, zagotować. Dodać wszystkie pozostałe składniki zalewy. Ponownie zagotować. Gorącą marynatą zalać śledzie. Kiedy przestygną wstawić do lodówki przynajmniej na 24 godziny.
Smacznego:)