Smażony ryż z wieprzowiną. Po chińsku.

Zostało mi sporo ugotowanego ryżu, w zamrażarce siedział kawałek polędwiczki i groszek. Pomidory w koszyku. Pieczarki w lodówce. Wszystko jest – można działać :)
Fajny i nieskomplikowany przepis na danie z kuchni chińskiej.

SMAŻONY RYŻ Z WIEPRZOWINĄ
(na 3 porcje)
150g długoziarnistego ryżu,
3 łyżki oleju,
1 duża cebula,
250g polędwicy wieprzowej,
2 duże pieczarki,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka jasnego sosu sojowego,
1 łyżeczka jasnego brązowego cukru,
2 średnie pomidory,
60g ugotowanego groszku,
2 jajka
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wodą i ponownie odcedzić.
Cebulę obrać i pokroić na 8 części. W woku rozgrzać olej i wrzucić cebulę i pokrojoną na cienkie plasterki wieprzowinę. Smażyć, mieszając, przez 3 minuty. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć minutę, następnie doprawić sosem sojowym i cukrem i smażyć kolejne 2 minuty.
Pomidory obrać, usunąć pestki, a miąższ pokroić. Dodać do mięsa wraz z ugotowanym groszkiem i ryżem.
Osobno na małej patelni rozgrzać odrobinę oleju, wlać uprzednio roztrzepane jajka i smażyć, mieszając, aż się zetną. Przełożyć do woka z ryżem i mięsem, dokładnie wymieszać i od razu podawać.
(źródło: książeczka „Z kuchennej półeczki. Kuchnia chińska”)
Fajny i nieskomplikowany przepis na danie z kuchni chińskiej.

SMAŻONY RYŻ Z WIEPRZOWINĄ
(na 3 porcje)
150g długoziarnistego ryżu,
3 łyżki oleju,
1 duża cebula,
250g polędwicy wieprzowej,
2 duże pieczarki,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka jasnego sosu sojowego,
1 łyżeczka jasnego brązowego cukru,
2 średnie pomidory,
60g ugotowanego groszku,
2 jajka
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wodą i ponownie odcedzić.
Cebulę obrać i pokroić na 8 części. W woku rozgrzać olej i wrzucić cebulę i pokrojoną na cienkie plasterki wieprzowinę. Smażyć, mieszając, przez 3 minuty. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć minutę, następnie doprawić sosem sojowym i cukrem i smażyć kolejne 2 minuty.
Pomidory obrać, usunąć pestki, a miąższ pokroić. Dodać do mięsa wraz z ugotowanym groszkiem i ryżem.
Osobno na małej patelni rozgrzać odrobinę oleju, wlać uprzednio roztrzepane jajka i smażyć, mieszając, aż się zetną. Przełożyć do woka z ryżem i mięsem, dokładnie wymieszać i od razu podawać.
(źródło: książeczka „Z kuchennej półeczki. Kuchnia chińska”)

