Smażony kurczak w południowym stylu

Smażony kurczak w południowym stylu

Jeśli spytacie się kogokolwiek w Stanach Zjednoczonych, jaka potrawa mogłaby być kwintesencją amerykańskiego Południa, z pewnością odpowie: smażony kurczak. Tak – słynny smażony kurczak, spopularyzowany na całym świecie m.in. przez sieciówkę KFC. Ponoć każdy kucharz na południu USA twierdzi, że to właśnie jego przepis jest najlepszy – jak to zresztą często bywa w przypadku regionalnych potraw – skąd my to znamy... ;) Co oczywiste, przepisy na smażonego kurczaka często nieco się od siebie różnią, niemniej sedno jest zawsze to samo – chrupiąca skórka i wilgotny środek to podstawa tego specjału. Aby to osiągnąć, ważne jest, by mięso marynować w solance przez całą noc (dzięki czemu staje się niesamowicie soczyste) i smażyć na odpowiednio rozgrzanym oleju.

Przepis, który podaję poniżej, pochodzi z „Księgi Smaków Świata”. Nie będę tutaj szumnie ogłaszała, że jest to „taki sam kurczak jak w KFC” bo smak wcale nie jest identyczny, niemniej jednak dość zbliżony (na pewno bardziej, niż przepisy, które sugerują panierować kurczaka w płatkach kukurydzianych, co jest jakimś nieporozumieniem – WTF?!).
Kurczak jest bardzo, bardzo smaczny i śmiało mogę go polecić :)


Zdjęcie - Smażony kurczak w południowym stylu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
SMAŻONY KURCZAK W POŁUDNIOWYM STYLU
(4 porcje)
8-10 udek z kurczaka („pałek”),
5 łyżek soli,
2,5 łyżki cukru,
1 szklanka maślanki,
1 jajko,
1 łyżeczka sosu tabasco,
1 szklanka mąki pszennej,
½ szklanki mąki kukurydzianej,
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
1 łyżeczka nasion selera* (pominęłam),
1 łyżeczka granulowanego czosnku,
1 łyżeczka granulowanej cebuli,
sól i pieprz,
ok. 500ml frytury roślinnej do smażenia (użyłam oleju rzepakowego)

Mięso dokładnie umyć. Do dużej miski wlać 1 litr przegotowanej, ostudzonej wody. Dodać sól i cukier, wymieszać do rozpuszczenia. Włożyć kawałki kurczaka – powinny być całkiem zakryte przez zalewę. Wstawić do lodówki na 12 godzin (np. na całą noc).
W misce wymieszać maślankę, jajko i sos tabasco.Wyjąć kurczaka z zalewy, włożyć do maślanki i całkowicie otoczyć nią kurczaka. Odstawić na 15 minut.
Na talerzu wymieszać mąkę pszenną, kukurydzianą, mieloną paprykę, nasiona selera, czosnek i cebulę granulowaną, ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu.
Wyjmować z maślanki po jednym kawałku kurczaka, obtoczyć w mące z przyprawami i ułożyć na blasze do pieczenia. Odstawić na 10 minut. Zanurzyć każdy kawałek z powrotem w maślance i ponownie panierować. Jeśli podczas panierowania na palcach robią nam się farfocle z rozmokniętej panierki, można je wymieszać z mąką na kruszonkę i w tym otoczyć kurczaka – zrobi się nam efekt płatkowanej panierki :)
(Uwaga, według mnie całkowicie wystarczyłoby pojedyncze panierowanie – nie przepadam za aż tak grubymi warstwami panierki, choć jest to moja subiektywna opinia, dlatego podałam wersję z podwójną panierką).
W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać fryturę do temperatury 185 stopni (rozgrzewałam „na oko”, bo nie mam termometru ;). Kawałki kurczaka kłaść na oleju, tak by nie były zanadto ściśnięte na patelni. Zmniejszyć ogień i smażyć około 12 minut. Odwrócić, przykryć patelnię i smażyć około 10 minut. Odkryć, znów odwrócić kurczaka i smażyć jeszcze 8-10 minut, aż mieso będzie całkowicie usmażone. Przenieść na papierowy ręcznik i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Podawać z frytkami lub pieczonymi ziemniakami. Dobrą surówką do tej potrawy jest coleslaw.


* Nasiona selera to dość popularna w Stanach przyprawa. U nas niestety praktycznie nieosiągalna – nasiona selera występują jako jeden ze składników przyprawowych mieszanek ziołowych, ale nigdzie nie widziałam ich w ofercie solo. Nasiona do wysiewu ze sklepów ogrodniczych nie nadają się, ponieważ są pryskane środkami grzybobójczymi , nie radzę więc próbować nabywać ich tą drogą ;)


Zdjęcie - Smażony kurczak w południowym stylu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów