Smażone tofu

Smażone tofu

Tofu jest twarożkiem sojowym.

Jest bogatym źródłem białka, co ma szczególne znaczenie w opartej głównie na niskobiałkowym ryżu i pozbawionej mleka kuchni chińskiej.

 Jest także źródłem roślinnych tłuszczów nienasyconych i wielu witamin[.

Jest niskokaloryczne i nie zawiera cholesterolu.

Stanowi często spotykany składnik oryginalnych potraw orientalnych i kuchni europejskiej, dań mięsnych, wegetariańskich i wegańskich.

Zdjęcie - SMAŻONE TOFU - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ja od kiedy stosuję dietę o zmniejszonej ilości laktozy sięgam po ten serek coraz częściej.

Dodaję go do sałatek  ( np. TEJ ) … marynuję … albo wcinam tak jak dziś – smażony w ziołach.

Jest to danie fajne , lekkie , w sam raz na kolację lub podwieczorek.

Spróbujcie!

Zdjęcie - SMAŻONE TOFU - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

* tofu naturalne – 1 op

* miód – 2 łyżki

* cytryna – 1 łyżka

* lubczyk – 1  łyżeczka

* tymianek – 1 łyżeczka

* sól – do smaku

* mąka pszenna – 2 łyżki

* oliwa do smażenia

 Zdjęcie - SMAŻONE TOFU - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Tofu odsączamy z zalewy, kroimy w plastry, delikatnie nakłuwamy w kilku miejscach.

Miód i sok z cytryny mieszamy, a następnie smarujemy tofu.

Z każdej strony posypujemy ziołami , solą i odstawiamy na ok. 10 minut.

Obtaczamy w przesianej mące i smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju.

Smacznego!


Zdjęcie - SMAŻONE TOFU - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów