Smażona, marynowana pierś z indyka z gruszką, szpinakiem i gorgonzolą
Składniki
- 600 g piersi z indyka (4 sztuki)
- 160 g gruszek
- 120 g świeżego szpinaku
- 120 ml śmietany 30%
- 50 g sera gorgonzola, rokpol, bądź innego sera z niebieską pleśnią
- 8 łyżek oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
- 90 ml marynaty Kujawski ostra papryka zrobionej wg tego przepisu
- ⅙ szklanki białego wina
- 1 limonka
- 1 ząbek czosnku
- ¼ pęczka natki pietruszki
- ½ świeżego chilli
- sól, pieprz - do smaku
Przygotowanie
Pierś z indyka oczyścić z błon, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pociąć w cienkie plastry i zamarynować w marynacie Kujawski ostra papryka przez 2 godz.
Gruszkę obrać i pokroić w kostkę o wielkości 1,5 cm. Szpinak opłukać, usunąć łodygi, porwać i osuszyć. Obrany czosnek zmiażdżyć. Chilli przeciąć wzdłuż, usunąć nasiona i pokroić w kostkę.
Piersi z indyka usmażyć na oleju Kujawskim z pierwszego tłoczenia. Jeden po drugim dodać składniki: czosnek, chilli, gruszkę, białe wino, szpinak, śmietanę, skórkę z limonki.
Na końcu dodać pokrojony w kostkę ser gorgonzola, sól, pieprz i delikatnie zamieszać, by ser pozostał w kawałkach. Posypać pokrojoną nacią pietruszki.