Słowenia: Struklji


Szukałam czegoś ciekawego i oryginalnego w kuchni słoweńskiej - i znalazłam...
Pyszne pierogi rolowane albo rolady pierogowe...
Czyli struklji...
Ciasto może byc pszenne - takie jak na strudel, albo gryczane - tego trochę się bałam po kluskach luksemburskich...
Wybór padł na pszenną strukljię - na słono - ze szpinakiem i na słodko - z twarogiem.

Składniki na ciasto (1 struklji):
1,5 kubka mąki
1 łyżka masła
łyżeczka soli
1 jajko (w temperaturze pokojowej)
6 łyżek letniej wody
Mąkę wsypać do miski, wymieszać z masłem, dodać sól, jajko i wodę. Zagnieść dość luźne ciasto.
Ugniatać jeszcze 20 minut. Zostawić pod przykryciem na godzinę lub więcej.
Ja zgniotłam ciasto na 2 struklji w maszynie do chleba na programie makaron (15 minut).
Zostawiłam na 15 minut - nie miałam więcej czasu...
Ciasto rozwałkować na cienki placek, posmarować farszem, ciasno zwinąć. ściereczkę zmoczyć, wyżąć, rozłożyć, posypać bułką tartą. Roladę zawinąć ciasno w ściereczkę, zawiązać oba końce nitką lub sznurkiem.

Włożyć do osolonego wrzątku i gotować pół godziny na małym ogniu.
Po wyjęciu odwinąć ściereczkę, pokroić w 4 centymetrowe kawałki, postawić na sztorc i polać sosem, śmietaną, masłem...
Farsz szpinakowy zrobiłam z pół porcji szpinaku z Lidla (przyprawiony ze śmietanką) wymieszanego z kostką (20 dkg) twarogu i 2 żółtkami. Doprawiłam jeszcze solą i pieprzem do smaku.
Farsz twarogowy zrobiłam z 25 dkg mielonego twarogu wymieszanego z cukrem waniliowym, łyżką cukru i 2 żółtkami.

Strukljię szpinakową polaliśmy sosem grzybowym z torebki ...
Sirovą strukljię polaliśmy śmietaną z cukrem i cukrem waniliowym.

Wszystko było pyszne..
Takie pierogo mogę częściej robić - szybkie i pyszne :))

